G. van Gerven (bron: W. van den Elzen)

Gred van Gerven

1910 - 1945

Gred wordt geboren op 8 februari 1910 in Rosmalen en woont in Heeze, waar hij werkt als controleur. Uit represaille arresteren de Duitsers Gred en voeren hem af naar het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg.

In de laatste dagen van april 1945 gaan de Duitsers wegens het oprukken van de geallieerde strijdmacht over tot evacuatie van het kamp. Duizenden gevangenen worden naar de kust aan de Lübecker Bocht gestuurd en ingescheept op drie schepen: de S.S. Cap Arcona, de S.S. Deutschland en de S.S. Thielbek. Zij die niet meer aan boord passen, worden op het strand vermoord.

Op 3 mei 1945 varen de schepen voor de oprukkende geallieerden uit de Lübecker Bocht op. Ze worden door Britse vliegtuigen onderschept en gebombardeerd, niet wetende dat de schepen vol gevangenen zitten. De meesten sterven in de vlammenzee aan boord van de Cap Arcona, de rest verdrinkt of wordt in het water doodgeschoten door geallieerde vliegtuigen die hen aanzien voor Duitsers. De meeste SS-bewakers weten de reddingsboten te bereiken en schieten vanuit de sloepen op de gevangenen die in het water vechten voor hun leven.

Alles bij elkaar komen 5000 slachtoffers om bij het zinken van de Cap Arcona en nog eens 2000 aan boord van de Thielbek (de Deutschland zinkt zonder slachtoffers). Het is daarmee een van de grootste scheepsrampen van de Tweede Wereldoorlog. Gred is een van de slachtoffers die aan boord of in het water is omgekomen. Hij is 35 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Diny van den E… zei op 12 september 2019

Mooie weergave van het gebeurde met Gred van Gerven. Dank daarvoor. Wil en Diny.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.