Bernardus Janssen

1920 - 1942

Bernardus wordt geboren op 3 januari 1920 in Cuijk. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt als soldaat naar Nederlands-Indië.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen.

De Japanse troepenmacht landt in de nacht van 1 maart 1942 op de Javaanse noordkust. Bernardus wordt met zijn eenheid ingezet bij de verdediging van de Tjiater-stelling ten noorden van Lembang die de pas naar de hoogvlakte van Bandoeng in het zuiden bewaakt. Hier levert het KNIL met geallieerde ondersteuning van 5 tot 7 maart felle strijd tegen de Japanse invallers, maar uiteindelijk breken de Japanners. De val van de strategische belangrijke Tjiater-pas betekent de ongehinderde doortocht van het Japanse leger naar Bandoeng en de val van Java. Bernardus is een van de 110 geallieerde en KNIL-militairen die bij de gevechten rond de stelling omkomen. Hij sneuvelt op 6 maart 1942, 22 jaar oud en vindt na de oorlog zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Pandu te Bandung.

De Japanners hadden bij de verovering van Java niet op zulke felle weerstand gerekend die hun opmars aanzienlijk heeft vertraagd. Ze reageren hun woede af door na de val van de stellingen nog eens zeventig militairen te fusilleren. Zij verdwijnen naamloos in een massagraf.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.