B. Suijkerbuijk (bron: Oorlogsgravenstichting)

Bernardus Suijkerbuijk

1905 - 1943

Bernardus wordt geboren op 2 augustus 1905 in Oudenbosch. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL, waar hij dient als brigadier (Europees korporaal) bij de artillerie. Met zijn inheemse vrouw vestigt Bernardus zich in Malang op Java.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Bernardus wordt ingezet bij de verdediging van de kolonie, als onderdeel van veldartillerie van Malang.

De Japanse veldtocht waarin de belangrijkste strategische punten worden ingenomen, zou uiteindelijk 3 maanden in beslag nemen en eindigen met de capitulatie van het KNIL op 8 maart 1942. Twee dagen daarna wordt Bernardus op Java krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar de kampen. Uiteindelijk volgt zijn deportatie naar het vasteland van Zuidoost-Azië, waar hij als dwangarbeider wordt ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn.

Bernardus komt terecht in het grote Thaise kamp van Kanchanaburi, op 50 kilometer van het oostelijke einde van de lijn in Non Pladuk. In Kanchanaburi, aan het einde van de geasfalteerde weg zijn behalve een werkkamp voor het spoor ook een hospitaal, een officierskamp en een vliegveld aanwezig. Kanchanaburi fungeert bovendien als doorgangskamp voor gevangenen die verderop aan de lijn worden ingezet.

De gevangenen maken in het kamp lange dagen van extreem zwaar werk, terwijl voeding en medicijnen schromelijk tekortschieten. Ondertussen staan de dwangarbeiders bloot aan mishandelingen, tropische ziekten en ongelukken, die hen, in verzwakte toestand, vaak fataal worden. Ook voor Bernardus zijn de ontberingen uiteindelijk te veel; hij wordt eind juni 1942 met beriberi opgenomen in de ziekenbarak van het kamp en bezwijkt daar op 25 april 1943. Bernardus is 37 jaar geworden en rust op de oorlogsbegraafplaats in Kanchanaburi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.