Help mee en geef iedere gesneuvelde een verhaal

Jan Suijkerbuijk, Roosendaal 1887

Concentratiekamp Natzweiler-Struthof☨ Kdo. Leonberg, 9 februari 1945
Roepnaam:Jan
Voornamen:Johannes Franciscus
Achternaam:Suijkerbuijk
Geboren:1887-10-15
Geboorteplaats:Roosendaal
Woonplaats:Nispen
Overleden:1945-02-09
Overlijdensplaats:Kdo. Leonberg, Baden-Württemberg, Duitsland
Begraaf-/gedenkplaats:Leonberg - KZ Friedhof
Familie:Echtgenote/verloofde: Phil Cools (gehuwd)
Kinderen: 4 kinderen
Burgerberoep & nevenactiviteiten:Metselaar
Burger:Verzet en gefusilleerden WO II
Oorzaak van overlijden:Doodgeschoten

Biografie

Jan wordt geboren op 15 oktober 1887 in Roosendaal als zoon van Dingeman Suijkerbuijk en Maria Braat. Hij is getrouwd met Phil Cools uit het Belgische grensplaatsje Essen, met wie hij vier kinderen heeft. In Roosendaal werkt Jan als metselaar.
Tijdens de Duitse bezetting is het echtpaar met hun dochter Emilia actief in het verzet als hulpverleners aan onderduikers die bij Nispen de grens proberen over te steken. Er wordt op hen vooral een beroep gedaan om tijdelijk joodse vluchtelingen op te vangen. Ze zijn zich goed bewust van de risico’s.
In de zomer van 1943 wordt hun verzetswerk mogelijk verraden bij de Gestapo die in zes grote zwarte wagens langskomen. Ze treffen Phil en Emilia aan die angstig moeten toezien hoe hun huis overhoop wordt gehaald. Emilia wordt dan met rust gelaten, maar Phil wordt gearresteerd, later gevolgd door zoon Toon. Jan is op dat moment niet thuis, maar zodra hij erachter komt wat er is gebeurd, geeft hij zich vrijwillig aan om zijn vrouw vrij te krijgen. Dat mag echter niet baten en ook Jan wordt gearresteerd.
Jan, Phil en Toon worden overgebracht naar kamp Vught. De kinderen weten enkele malen hun ouders en broer te bezoeken en zien dan hoe slecht ze zijn behandeld. In het najaar van 1943 worden Jan en Phil gedeporteerd naar de concentratiekampen; Phil naar Ravensbrück en Jan via Dachau naar Natzweiler-Struthof in de Vogezen. Daar moet Jan in het kader van Vernichtung durch Arbeit onder erbarmelijke omstandigheden extreem zware dwangarbeid verrichten, met het expliciete doel hem dood te werken.
Als het kamp vanwege het naderen van de geallieerden begin september 1944 wordt geëvacueerd, wordt Jan met de mannelijke kampgevangenen op dodenmars gezet naar de buitenkampen van Natzweiler in Zuidwest-Duitsland. Tegen die tijd is de Duitse oorlogsindustrie vanwege de toegenomen geallieerde bombardementen grotendeels verhuist naar onderaardse fabrieken en installaties, waar kampengevangenen worden ingezet voor de productie van wapens, munitie en legervoertuigen. Jan komt terecht in Leonberg, waar in de Engelbergtunnel een Messerschmitt-fabriek is ondergebracht voor de montage van vliegtuigen.
Net als in Natzweiler betekent werken in de ondergrondse fabriek voor Jan het maken van zeer lange dagen van extreem zware arbeid. Voeding en huisvesting van de gevangenen schieten schromelijk tekort en in hun verzwakte toestand lopen de gevangenen het grote risico ernstige ongelukken te maken. Ondertussen staan ze bloot aan voortdurende mishandelingen door de bewakers die gewelddadig optreden als het werk niet hard genoeg opschiet, of bij verdenking van sabotage. Even zo vaak zijn de dwangarbeiders slachtoffer van willekeur en sadisme. Op 9 februari 1945 zakt Jan tijdens dodenmars van Leonberg richting Dachau van uitputting in elkaar en wordt met een nekschot om het leven gebracht. Hij is 57 jaar geworden. Zijn vrouw is dan al bijna een jaar eerder omgekomen in Ravensbrück. Hun zoon Toon zou uiteindelijk uit kamp Vught worden vrijgelaten, maar de mishandelingen en ontberingen hebben hem totaal gebroken.
In 1951 worden Jan en Phil postuum het Oorlogskruis 1939-1945 met de zilveren ster toegekend door de Franse regering van De Gaulle, voor hun deelname aan de ondergrondse en de hulp die zij hebben geboden aan onderduikers, ontsnapte Fransen en strijders van de geallieerde legers.

Bronnen en verwijzingen:

  • Heemkunde Nispen
  • Natzweiler.nl
  • Oorlogsgravenstichting
  • Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden
Vertel ons meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

A Reactie toevoegen

Afbeeldingen opsturen

U ontvangt van ons een bericht zodra de afbeeldingen worden geplaatst.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Afbeelding (verplicht veld)
Maximaal 5 bestanden.
5 MB limiet.
Toegestane types: gif jpg png bmp eps tif pict psd txt rtf html odf pdf doc docx ppt pptx xls xlsx xml avi mov mp3 ogg wav bz2 dmg gz jar rar sit svg tar zip.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

sluiten