L.J. Moerkens (bron: Oorlogsgravenstichting)

Bertus Moerkens

1926 - 1948

Bertus wordt geboren op 2 juni 1926 in ’s-Hertogenbosch. In het kader van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog meldt hij zich voor dienst bij de Koninklijke Marine, waar hij als korporaal wordt ingedeeld bij de mariniers en wordt naar Nederlands-Indië gezonden.

In de vroege ochtend van 15 oktober 1948 keert Bertus met 19 anderen na een oefenopdracht per radiojeep terug naar het strand op het eiland Madoera. Een klein landingsvaartuig zou hen van daaraf terugbrengen naar de korvet Hr. Ms. Tidore dat voor de kust in Straat Madoera ligt. Terwijl het vaartuig zich op zee bevindt, springt de niet goed afgesloten landingsklep door de branding open, waarna de sloep volloopt met water en omslaat. Het ongeluk gebeurt zo snel, dat niet iedereen op tijd reddingsvesten weet te bemachtigen. Zes opvarenden komen bij het ongeluk door verdrinking om het leven. Een van hen is Bertus; hij is 22 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Marie-Louise R… zei op 19 maart 2018

Deze man was de jongste broer van mijn vader. de jongste van 10 kinderen.
hij had 4 zussen en 5 broers.
miojn vader was de een na jongste en ze hadden samen een erg goed contact.
Bertus was verloofd met Jenny ? en is verdronken bij het aan land gaan in Indonesie.
hij ligt begraven op het ereveld in Soerabaja.
Ik heb nog het prentje van de gedachtenismis en misschien kan mijn moeder, die als enigste van het gezin nog in leven is [ 91 jr] nog meer vertellen. zij heeft hem goed gekend.
graag zou ik van U een kopie krijgen van de foto, die is bij ons verloren gegaan.
hopend iets van U te horen,
groeten, ML Ras.

Norbert Moerkens zei op 18 november 2022

Goede dag Marie Louise
Momenteel ben ik Defensie Attache in Indonesië en ga eerdaags het graf bezoeken van Lambertus Josephus Moerkens. Graag kom ik met u of uw moeder in contact om zodat ik u kan laten weten dat ik eerdaags een krans bij zijn graf leg. Mogelijk wilt u dat ik namens u ook nog iets doe.
Met vriendelijke groet, Norbert Moerkens

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 18 november 2022

Beste Norbert,

ik heb Marie-Louise nog even gemaild om haar van jouw vraag bij het levensverhaal van Bertus  Moerkens op de hoogte te brengen.

Mocht je dat graag willen kan ik ook jouw mailadres alvast aan haar doorsturen. Ik hoor het graag van je.  

marie-Louise R… zei op 19 november 2022

Beste Mariet en Norbert. graag wil ik via de mail in contact komen met Norbert. ik vraag me af hoe wij familie zijn, achterneef of zo?
mijn moeder is ondertussen helaas overleden, dus er is van die generatie niemand meer over.ik leg zelf regelmatig bloemen bij het monument in s-Hertogenbosch, dus daarginds hoeft niet, maar bedankt voor het aanbod.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 22 november 2022

Hartelijk dank voor je reactie, Marie-Louise. Ik zal jouw e-mailadres doorgeven aan Norbert, zodat hij contact met jou op kan nemen. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.