John Moerel

1919 - 1940

John wordt geboren op 18 juni 1919 in Breda in een Nederlands-Israëlitische familie en woont in Amsterdam. Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging ook voor Nederland toeneemt, wordt John als dienstplichtig soldaat onder de wapenen geroepen en ingedeeld bij het depot genietroepen van de Koninklijke Landmacht in Rotterdam.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de hoofdmacht uit om met paratroepen strategische punten verderop in Holland in te nemen en de Nederlandse regering zo tot snelle overgave te dwingen. Duitse parachutisten landen in de vroege ochtend van 10 mei ook in Rotterdam, waar ze verschillende (spoor)bruggen innemen.

John wordt op die eerste dag van de oorlog bij de Koningsbrug door Duitse soldaten neergeschoten. John overlijdt ter plekke op 20-jarige leeftijd. Hij vindt zijn laatste rustplaats in Rotterdam op de gemeentelijke begraafplaats Crooswijk.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 13 december 2017

Moerel J. soldaat
Behoorde tot de compagnie van de reserve kapitein de Bats, maar werd al vroeg in de morgen van 10 mei bij de Koningsbrug (ook wel Vier Leeuwenbrug genoemd naar de Leeuwen op de hoeken van de brug) door Duitsers vanuit de spoorwachterhuisjes op de spoorbrug doodgeschoten.
Bron: “Stichting Kennispunt Mei 1940 – A.M.A. Goossens”
Eenheid: 2-III Depot Genietroepen
Begraven: Rotterdam bp "Crooswijk" P / 2 / 64

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.