C.M. Dekkers (bron: Oorlogsgravenstichting)

Cees Dekkers

1919 - 1944

Cees wordt geboren op 26 januari 1919 in Breda en woont in Roosendaal. Als dienstplichtig militair wordt hij tijdens de mobilisatie van 1939-1940 ingezet bij de landsverdediging, met de rang van sergeant. Direct na zijn demobilisatie wijkt hij via uit naar Groot-Brittannië. Net als veel Engelandvaarders reist hij daarvoor via Zwitserland, Frankrijk, Spanje en Canada. Eenmaal in Groot-Brittannië volgt hij bij de Special Operations Executive (SOE) opleiding tot geheim agent. Hij neemt de schuilnaam Kees van Duin aan specialiseert zich in het saboteren van treinrails.

In de nacht van 31 mei en 1 juni 1944 wordt Cees met medeverzetsstrijder Gerrit Jan Kuenen naar bezet Nederland gevlogen, maar het toestel vliegt te laag en wordt bij Gilze en Rijen door luchtafweergeschut neergehaald. Vijf van de zes bemanningsleden komen meteen om het leven, de zesde onder weg naar het ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch. Onder hen bevindt zich Cees, in burgerkleding en met honderdduizend gulden aan bankbiljetten in zijn tas. Cees is 25 jaar oud geworden en wordt postuum onderscheiden met het Kruis van Verdienste.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.