J.C. Dekkers (bron: Oorlogsgravenstichting)

Nico Dekkers

1927 - 1949

Johannes (roepnaam Nico) wordt op 20 november 1927 geboren in Eindhoven. Als dienstplichtig soldaat meldt hij zich in 1947 bij de Koninklijke Landmacht in Maastricht, waar hij wordt ingedeeld bij de ondersteuningscompagnie van het 5-6 Regiment Infanterie. Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Nico voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Eind januari 1948 vertrekt hij met de Nieuw Holland naar de Oost, waar hij na een zeereis van ruim een maand debarkeert in Semarang op Java.

Vanuit Semarang wordt Nico met zijn bataljon overgebracht naar Pekalongan en begin mei gelegerd op verschillende posten in het binnenland, waar hij deelneemt aan patrouilles en zuiveringsacties om het gebied veilig te stellen tegen infiltraties van revolutionairen. Tijdens de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 wordt hij via Kartasoera naar Solo (Soerakarta) gezonden voor de inname van die stad. Ook verderop in Wonogiri en Klaten wordt het bataljon bij militaire operaties ingezet.

Tactisch gezien is de Actie een succes; alle militaire doelen worden binnen de gestelde termijn gehaald en met de inname van Djokjakarta en de arrestatie van de daar gevestigde republikeinse regering, lijkt de onafhankelijkheidsbeweging politiek te zijn uitgeschakeld. Kort na afloop van de Actie blijkt dat succes echter een illusie; het revolutionaire leger is allerminst verslagen en ontketent met steun van de bevolking een ongekend gewelddadige guerrillastrijd. Voor de onder druk gezette Nederlandse militairen is het vrijwel onmogelijk om in de nieuw veroverde gebieden de veiligheid effectief te handhaven.

Op 5 maart 1949 komt Nico in Solo om het leven als gevolg van een mijnexplosie. Hij is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.