C.J. Nijst (bron: M.T. Versteegh)

Charles Nijst

1916 - 1944

Charles wordt geboren op 5 maart 1916 in Kerkrade en woont in Tilburg, waar hij studeert aan de Katholieke Hogeschool. Ook is hij lid van het Tilburgs Studenten Corps Sint Olof.

Op 5 oktober 1943 wordt Charles door de Duitse autoriteiten veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestig dagen wegens anti-Duitse uitlatingen. Na ontslag uit de gevangenis wordt hij echter niet in vrijheid gesteld, maar overgebracht naar concentratiekamp Sachsenhausen ten noorden van Berlijn. Vandaaruit volgt transport naar het Arbeitserziehungslager (heropvoedingskamp) Grossbeeren ten zuiden van Berlijn. De omstandigheden in deze strafkampen voor ‘asociale’ en ‘ongehoorzame’ gevangenen verschillen niet veel van die in de grote concentratiekampen. Ook hier worden de gevangenen mentaal en fysiek afgebeuld ten behoeve van de Duitse oorlogsindustrie en lijden schromelijk tekort aan adequate voeding, onderdak en zorg.

Voor Charles worden de geleden ontberingen en mishandelingen uiteindelijk te veel. Op 18 januari 1944 bezwijkt hij in het kamp aan ondervoeding, uitputting en onderkoeling. Hij is 27 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de begraafplaats in Grossbeeren.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Mandy Berkers zei op 28 december 2023

Geachte,

Leonard hubertus jozef.

Het Kaarsje Brand!

Groeten,

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.