Charles wordt geboren op 10 april 1913 in Sint-Oedenrode, als zoon van Johanna van den Hurk en Carolus van Heugten, de uitbater van caféhotel De Zwaan. Hij gaat in opleiding als vlieger bij de Marine Luchtvaartdienst. Als de oorlog voor Nederland uitbreekt op 10 mei 1940, is hij als piloot gestationeerd op vliegveld Haamstede op Schouwen-Duiveland. Drie dagen later wordt het vliegveld door de Luftwaffe gebombardeerd, waarna de manschappen worden geëvacueerd. Te voet lopen ze naar Zierikzee aan de andere kant van het eiland, waar ze met een marineschip naar Vlissingen worden gebracht. Vandaar brengt een Franse torpedobootjager hen naar Breskens, vanwaar ze weer verder uitwijken naar Frankrijk. Daar komt hij uiteindelijk terecht in het Normandische Caen, waar zij worden samengevoegd met de geëvacueerde troepen van vliegveld Vlissingen. Per trein wordt deze groep van 230 Nederlandse militairen naar de haven van Cherbourg gebracht en met nog eens enkele tientallen Nederlandse infanteristen ingescheept naar Milford Haven in Wales.
Charles gaat als vlieger aan geallieerde zijde deelnemen aan de oorlogsvoering. Hiervoor volgt hij verdere training bij de RAF en wordt met de 80 piloten van de Marine Luchtvaartdienst per boot naar Soerabaja in Nederlands-Indië gezonden. Daar heeft Charles verkering met Enny Bartels. Als zij is geslaagd voor de HBS maakt Charles een rondje met zijn vliegtuig, maar komt te laag over en stort neer op een vuilnisbelt. Charles komt er heelhuids vanaf, maar het vliegtuig was onherstelbaar beschadigd. Wegens gebrek aan instructeurs wordt de groep na korte tijd echter terug naar Europa gezonden; op 31 augustus 1941, nog geen jaar later, is Charles weer in het Verenigd Koninkrijk. Als sergeantvlieger, wordt Charles daar ingedeeld bij het 320 Dutch Squadron van de Royal Air Force en ingezet voor kustpatrouilles.
Op 22 november 1942 gaat Charles met een Lockheed Hudson VI-toestel op patrouille langs de Nederlandse kust. Ter hoogte van Terschelling wordt hij door een Duits toestel uit de lucht geschoten en stort neer in zee. Samen met drie andere bemanningsleden komt Charles daarbij om het leven; hij is 29 jaar geworden.
Reacties
Bijgaand de link naar het verhaal van dit oorlogsslachtoffer:
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Charles_van_Heugten
Reactie toevoegen