C.A. Gehrels (inzending M. Raaijmakers)

Cor Gehrels

1906 - 1945

Cor wordt geboren op 20 juni 1906 in Haarlemmermeer en woont in Eindhoven, waar hij werkt als radiotechnicus voor Philips. Tijdens de Duitse bezetting richt hij het ‘verjaardagsfonds’ op voor de ondersteuning van achtergebleven gezinnen van Engelandvaarders. Ook is hij de grondlegger van Radio Herrijzend Nederland.

Op 22 juli 1943 wordt Cor thuis gearresteerd. Zijn naam is in verband gebracht met de levering aan het verzet van politie- en marechaussee-uniformen waarmee neergeschoten piloten vermomd naar onderduikadressen worden gebracht. Daarnaast zijn de Duitsers erachtergekomen dat hij op grote schaal materiaal verstrekte voor het bouwen van geheime zendinstallaties.

Na onder gewelddadige martelingen vast te zijn gehouden op het politiebureau in Eindhoven, wordt Cor overgebracht naar de SD-Polizeigefängnis in Haaren. Daarna wordt hij binnengebracht in kamp Vught.

Op 5 september 1944, ‘Dolle Dinsdag’, gaat de SS vanwege het naderen van de geallieerde strijdmacht over tot de evacuatie van het kamp. Cor wordt samen met de mannelijke gevangenen op transport gezet naar Sachsenhausen bij Oranienburg. Hij komt uiteindelijk terecht in Nordhausen, waar zich een buitenkamp bevindt van het verderop gelegen Mittelbau-Dora. Oorspronkelijk is Mittelbau-Dora een buitenkamp van Buchenwald, maar vanaf de zomer van 1943 is het een zelfstandig kamp met eigen buitenkampen, onder andere Nordhausen. Cor wordt er onder erbarmelijk slechte leefomstandigheden en stelselmatige mishandelingen ingezet als dwangarbeider voor de montage van onder andere V1-wapens en V2-raketten.

De zeer lange dagen van zwaar en gevaarlijk werk worden voor Cor uiteindelijk te veel. Hij bezwijkt op 20 maart 1945 aan de gevolgen van uitputting, verwaarlozing en ondervoeding. Cor is 38 jaar geworden. Hij laat een vrouw met zes minderjarige kinderen achter.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Leendert Smit zei op 12 december 2017

Cor Gehrels zat vermoedelijk in het netwerk van Rien vn Bruggen. Hij hield zich onder meer ook bezig met hulp aan joden en de pilotenhulp. Hij was feitelijk de grondlegger van Radio Herrijzend Nederland. Meer info moet ik nog in mijn archief hebben.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 18 december 2017

Dag Leendert, hartelijk dank voor de informatie! Mocht u meer tegenkomen, dan houden wij ons graag aanbevolen.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 20 juni 2019

Bedankt voor de link, Hans. Dit is mooi bondige informatie over de Eindhovense verzetsstrijders. Ik ga ernaar kijken!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.