Cor wordt geboren op 12 april 1918 in het Gelderse Lochem als zoon van politieagent Cornelis Noordermeer en Rika Reurslag. Ten tijde van de Duitse bezetting is hij aangesteld bij de Marechaussee in Deurne, waar hij bij superieuren en collega’s goed bekendstaat vanwege zijn eerlijkheid en plichtsgetrouwheid. Op 1 maart 1943 besluit hij zich volledig in te zetten voor de ondergrondse, onder de schuilnaam ‘Clement’, afgeleid van zijn verloofde Clementine. Hij richt de Deurnese afdeling op van de Raad van Verzet (RVV) en wordt er tevens de eerste sectiecommandant van. De RVV is een losse organisatie van verspreide, zelfstandige verzetsgroepen die bij gebrek aan landelijke coördinatie ook geheel onafhankelijk moet opereren. Vanuit hun uitvalsbasis op De Zwarte Plak in het Limburgse America zetten de leden van de groep zich in als hulpverleners voor neergestorte geallieerde piloten en onderduikers. Samen met de plaatselijke Radiodienst worden inlichtingen verzameld en uitgewisseld.
Op 13 mei 1944 is Cor met verzetskameraad Nico van Oosterhout op voorspraak van hun collega José Peerbooms, ‘Don José’, onderweg naar een vergadering van de RVV in Utrecht. Ze komen er niet meer van terug. Bij aankomst op station Utrecht zijn beide onmiddellijk door de Duitsers gearresteerd en voor verhoor naar de gevangenis in Scheveningen, het ‘Oranjehotel’ gebracht. Daar worden Cor en Nico tot tweemaal toe 24 uur lang verhoord en gemarteld. Uiteindelijk worden ze naar kamp Vught gedeporteerd, waar ze op 11 augustus 1944 op de fusilladeplaats worden geëxecuteerd. Cor is 26 jaar geworden.
Het verzet hield José Peerbooms (die al eens eerder onder verdenking was komen te staan) voor de arrestatie verantwoordelijk en liquideerde hem op 13 juli 1944.
Reacties
Bijgaand de link naar het verhaal van dit oorlogsslachtoffer:
https://www.oorlogsslachtoffers.nl/deurne/cornelis-klaas-noordermeer/
Deze man Cor noordermeer was een broer van mijn schoonmoeder. Is helaas ook al overleden
Bedankt voor je reactie Marian, werd er binnen de familie nog wel eens gesproken over zijn leven en zijn lotgevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Jazeker werd er nog over gesproken,de vader van Cor opa van wijlen mijn man was zelf ook een politieman, zat in de genen denk ik. Kan het zomaar zijn dat het boek de zwarte plak al een paar jaar geleden is uitgegeven? Ik zou het leuk vinden als het boek bv naar mij gestuurd kan worden. Er leeft nog een zus van Cor in Vught , is inmiddels 91 jaar wat zou ze trots zijn! In dat zelfde jaar Cor is overleden is ook zijn broer tijdens een motorongeluk omgekomen. Er bleven 3 zussen over! Wat mooi dat ik dit ook nog lees, opa zelf was een nuchtere politieman en zeer bescheiden, oma was een lieverd. Opa was een gezonde man en is daarom ook 97 jaar geworden , oma 87 jaar. Ze moesten eens weten. Ik vind dit zelf iets moois dat ik terug kan schrijven , en hoop nog iets van jullie te horen! Alvast bedankt . Met vr. Groeten marian kaasjager.
Wat mooi Marian, om te lezen dat door de verhalen de herinnering aan Cor toch levend werd gehouden.
Het boek De Zwarte plak is trouwens nog te koop: https://www.bol.com/nl/f/de-zwarte-plak/39080978/
Ook op wikipedia wordt over De Zwarte Plak geschreven: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Plak
Ik heb dit gedeeld met m’n schoonzus Corry kaasjager, haar zoon is in bezit van 2 brieven van Cor van toen destijds. Als er belangstelling is van u hoor of zie ik dit graag. Ook heb ik Cor zijn nog zus op de hoogte gebracht. Zij zou het op prijs stellen dat jullie misschien voor een boek kunnen zorgen. BVD. Met een groet en alvast voor de goede zorgen! Marian kaasjager
Bedankt voor je zeer vriendelijk aanbod Marian, ik ga dit meteen even doormailen aan mijn collega Frank. Hij komt er zeker bij je op terug.
Het boek van T. Kortooms wordt niet door ons uitgegeven, ik kan dus ook niet zorgen dat er een exemplaar bij jullie terecht komt. Maar het is gelukkig nog wel te bestellen, zie link hierboven.
Reactie toevoegen