J. Noordijk (bron: Heemkundige Kring Fijnaart en Heijningen)

Jurrie Noordijk

1918 - 1946

Jurrie wordt geboren op 5 december 1918 in Fijnaart als zoon van Arie Noordijk en Adriana de Wit. Als vrijwillig soldaat meldt hij zich tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht in Zeeuws-Vlaanderen, waar in december 1944 het 1-3 Regiment Infanterie wordt opgericht. Met zijn eenheid wordt Jurrie vanuit Zeeland in Coevorden geplaatst, vervolgens in Mönchengladbach, waar hij Duitse krijgsgevangenen bewaakt.

Twee dagen na de capitulatie van Japan verklaren Soekarno en Mohammed Hatta op 17 augustus 1945 de Indonesische onafhankelijkheid. In de eerstvolgende maanden van de revolutie breekt daarop de chaotische Bersiap-periode aan waarin met name buitenlanders – Europese Nederlanders, Engelsen, Chinezen en Japanners – en tot vijand verklaarde Indische Nederlanders slachtoffer zijn extreem geweld.

Als onderdeel van de Nederlandse troepenmacht wordt Jurrie in 1945 naar Nederlands-Indië gezonden om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het koloniale gezag. Op 8 november van dat jaar vertrekt hij eerst naar Aldershot in het Verenigd Koninkrijk, waar voor verdere uitrusting wordt gezorgd. Op de 25e begint de zeereis van ruim een maand naar de Oost, aan boord van de Johan van Oldenbarnevelt.

Admiraal Lord Mountbatten, bevelhebber van het South East Asia Command (SEAC) heeft met ingang van 2 november echter, tot grote woede van de Nederlandse militairen, voor hen een landingsverbod op Java en Sumatra uitgevaardigd, om te verhinderen dat de situatie daar escaleert in grootschalige oorlog waar de gestationeerde Britse troepen in verzeild zouden raken. De Johan van Oldenbarnevelt moet daarvoor uitwijken naar Ipoh in Brits-Malakka, waar het landingsverbod wordt afgewacht.

Als dat in maart 1946 wordt opgeheven, gaat Jurrie aan land in Batavia en wordt op 8 april overgeplaatst naar Bandoeng. Daar wordt hij direct ingezet bij militaire acties in en rond de stad tegen nationalistische guerrilla’s. Amper een maand in Indië, sneuvelt Jurrie op 26 april 1946 in de stad. Hij is 27 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jurrie Noordijk zei op 23 december 2019

Jurrie Noordijk was een broer van mijn vader. Ik bren naar hem vernoemd. Het laatste teken van mijn oom kreeg mijn vader nadat hij was gesneuvekd. In deze brief, die ik nooit heb gezien, geeft hij aan dat mijn vader beter niet kan komen aangezien het gevaarlijk is. Mijn vader zat toen in Engeland in opleiding.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 30 december 2019

Bedankt voor je reactie Jurrie, wat mooi dat je naar je oom vernoemd bent. Werd er thuis veel over je oom gepraat? Heeft je vader trouwens geluisterd naar het advies van zijn broer?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.