Hendrik Noorloos (bron: M. Noorloos)

Hendrik Noorloos

1888 - 1944

Hendrik wordt geboren op 13 januari 1888 in Almkerk. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Hendrik als adjundant-onderofficier ingezet bij de verdediging van de kolonie, vermoedelijk op Java rond de stad Bandoeng.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel veroverd en zijn op Java geland. Begin maart 1942 rukken ze op naar Bandoeng via de Soebang- en Tjiater-stellingen, waar ze nog heftige tegenstand van de Nederlandse verdedigers ondervinden. Uiteindelijk weten de Japanners door te breken en de stad in te nemen. Op 8 maart 1942 wordt het KNIL in Bandoeng gedwongen tot de overgave. Diezelfde dag wordt Hendrik krijgsgevangen genomen en samen met duizenden andere Nederlandse militairen wordt afgevoerd naar de Javaanse kampen.

Na jarenlang verblijf in verschillende kampen wordt Hendrik uiteindelijk wordt binnengebracht in Tjikoedapateuh in Bandoeng. Dit was voorheen de kazerne van het 15e KNIL-bataljon, maar sinds begin 1944 gebruiken de Japanners het als interneringskamp voor burgers en krijgsgevangenen.

De leefomstandigheden in Tjikoedapateuh zijn zeer slecht, zeker voor de vele zieken die vanuit de andere kampen worden binnengebracht. Hendrik is er vermoedelijk een van. Hij bezwijkt op 6 december 1944 in de kazerne op 56-jarige leeftijd en vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Govert Noorloos zei op 5 september 2020

Ziet er keurig uit, ben benieuwd wie dit gedaan heeft ? , en wie de M. Noorloos is van de foto ?
Groeten. G. Noorloos.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.