C.M. Pluk (bron: HKK Stevensbeek)

Cor Pluk

1925 - 1949

Cor wordt geboren op 6 oktober 1925 in Rijkevoort en woont in Stevensbeek. Opgeroepen voor de dienstplicht, meldt hij zich in de zomer van 1946 bij de Koninklijke Landmacht in Breda, waar hij wordt ingedeeld bij het 3-8 Regiment Veld Artillerie.

Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband als onderdeel van de 7 December Divisie naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Na een korte opleiding reist hij in oktober 1946 met de Johan de Witt af naar de Oost, waar hij na een maand aankomt in Batavia.

Na aankomst wordt het gelegerd in het artilleriekamp in Batavia voor aanvullende training en bewapening. Begin januari 1947 verhuist de afdeling naar de haven van Tandjong Priok voor bewaking. Een maand later keert de afdeling terug naar Batavia en wordt in maart vervolgens gelegerd in de sector Tjiandjoer, in de binnenlanden van westelijk Java.

Tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 neemt de afdeling Soekaboemi in, waarna zuiveringsacties in en rond Soemedang worden gehouden. Na afloop van de actie wordt Cor behalve als artillerist ook als infanterist ingezet voor patrouille rondom Garoet, ten zuidoosten van Bandoeng.

Een betrekkelijk rustige tijd breekt aan voor Cor als hij in april 1948 met de afdeling naar een andere sector ten zuiden van Bandoeng wordt overgeplaatst. Hier komt in juli alweer een einde aan als de artillerie naar het zeer onrustige Tasikmalaja wordt gestuurd, waar opnieuw verschillende acties moeten worden uitgevoerd.

Tijdens de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 wordt de afdeling niet ingezet. In de maanden daarna blijven infiltraties en guerrilla-aanvallen door het revolutionaire leger de artilleristen echter teisteren en moeten er aanhoudend zuiveringsacties worden gehouden.

Cor, inmiddels wachtmeester, sneuvelt op 20 augustus 1949 tijdens een militaire operatie in kampong Tjibulakan bij Tjiandjoer. Cor is 23 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Lkol Jos Groen zei op 6 februari 2020

Wij hebben Cor afgelopen zomer tijdens de Omloop van de Slagvelden herdacht. Zijn verhaal gaat in een nog te publiceren boek geplaatst worden.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 11 februari 2020

Heel mooi dat jullie Cor onlangs hebben herdacht en dat jullie ook aandacht aan hem zullen besteden in een publicatie. We horen het graag wanneer het boek gepubliceerd is. Veel succes met het schrijven, Jos, en bedankt voor je reactie!

Peter Visschers zei op 9 september 2020

Mijn vader Chris Visschers (09-11-1925) leerde Cor pluk al kennen bij opkomst op de kazerne in Breda in 1946 De rest van hun diensttijd hebben ze bij bij hetzelfde onderdeel gediend ( 8 RVA ) en is als kamaraad veel met Cor Pluk opgetrokken. De vriendschap en het overlijden heeft hem ontzettend bezig gehouden tydens de rest van zijn leven echter de naam Cor pluk is mij pas zeer recentelijk duidelijk geworden. Volgens alles was mijn vader erbij toen Cor pluk sneuvelde, vlak voordat hun diensttijd eindigde in 1947 en de terugreis naar Nederland werd aanvaard. Mijn vader is overleden op 06-04-2006.

O9-09-2020
Peter Visschers

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 9 september 2020

Bedankt Peter, voor dit mooie voorbeeld van een echte vriendschap. Zeker in die moeilijke tijden en gevaarlijke omstandigheden. Volledig begrijpelijk dat dit jouw vader zijn hele leven bleef bezighouden. Het moet ook verschrikkelijk geweest zijn om zo je vriend af te moeten staan en zelf ook in angst te moeten leven.

Til Bosland zei op 12 oktober 2020

Cor Pluk is de broer van mijn moeder Barbara Paulina Maria Aben - Pluk. Geboren 31–12 -1921 overleden op 27-09-2013
Dank Peter Visschers voor de mooie vriendschap die jouw vader heeft gehad met mijn oom Cor!
Groet Til Bosland-Aben

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 12 oktober 2020

Wat ontzettend mooi Til, dat je hier nog even reageert op deze zeer bijzondere vriendschap tussen jouw oom en de vader van Peter.

Jos Nabuurs zei op 18 januari 2022

Wij willen de persoon Cor Pluk en zijn naam ook in ere houden door hem samen te brengen met de ongeveer 100 andere jongens die in de jaren 1945-1950 vanuit de (oude) gemeente Sint Anthonis naar het voormalige Nederlands-Indië zijn vertrokken.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 19 januari 2022

Wat mooi om te lezen Jos, dat jullie ook de naam van o.a. Cor Pluk in ere willen houden. Dat verdienen zij ook. Kun je ons al iets meer vertellen over hoe jullie dat gaan doen of doen.

Cor Aben zei op 27 juli 2024

Zoon van Barbara Paulina Maria Aben -Pluk. Oom van Cor Pluk. Uit de nalatenschap van mijn moeder heb ik op de vliering een schoenendoos vol met foto's, brieven en reispapieren uit die tijd en later van Ome Cor en medestrijders uit Indonesië. Weet niet wat ik hiermee nog kan. Wie heeft een suggestie?? Of adres.Dank.

Jos Nabuurs zei op 27 juli 2024

Beste Cor,
Ik wil graag met U in contact komen over de schoenendoos met informatie over en van Cor Pluk. Ik zou er persoonlijk iets aan kunnen hebben omdat ik bezig ben om alle Indie-gangers uit de oude gemeente Sint Anthonis , waaronder Stevensbeek en deels Rijkevoort, in beeld te brengen. Maar vervolgens denk ik dat ik U goed op weg kan helpen om de informatie te schenken aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Daar wordt de informatie goed gearchiveerd en blijft gedigitaliseerd toegankelijk voor onderzoek. Ik heb met het NIMH deze week toevallig nog contact gehad over het overdragen van een dagboek van een soldaat uit de oude gemeente Sint Anthonis. Dat was zeer positief.

Cor Aben zei op 27 juli 2024

Beste heer Nabuurs. Graag kom ik met u in contact. Zeg maar hoe u het hebben wil.
Met vriendelijke groet.

Jos Nabuurs zei op 27 juli 2024

Beste mijnheer Aben,

het gemakkelijkst is al u mij een mailtje stuurt. Dan kunnen we vervolgens mogelijk telefonisch contact met elkaar hebben. Mijn mail adres is: [info@bhic.nl, red.].

Met vriendelijke groet,
Jos Nabuurs

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 30 juli 2024

Dag Jos,

Wellicht hebben jullie onderling al contact gelegd, maar ik heb uw mailadres in een separaat bericht naar Cor gestuurd. Zo kunnen derden geen misbruik maken van uw adres.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.