Martinus Plompen

1913 - 1940

Martinus wordt geboren op 7 oktober 1913 in Hoogerheide als zesde van de negen kinderen van Adrianus Pompen en Maria Raats. Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk toeneemt, wordt Martinus als dienstplichtig soldaat onder de wapenen geroepen. Hij wordt ingedeeld bij het 4-3 Grensbataljon dat als onderdeel van de verdediging van de Vesting Holland rond Dordrecht is gelegerd.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische doelen verderop in Holland in te nemen en zo Nederland tot een snelle overgave te dwingen.

Dordrecht vormt vanwege zijn nabijgelegen bruggen een van de doelen waar het vanaf die eerste oorlogsdag tot felle gevechten komt.

Op 12 mei krijgt het bataljon opdracht het veerpunt bij Wieldrecht op de Duitsers veilig te stellen en daar een bruggenhoofd te vormen. Een van de secties die hiervoor worden uitgezonden, raakt in gevecht met Duitse parachutisten ten zuiden van Wieldrecht.

Bij deze gevechten verliest de sectie veel manschappen, waaronder vermoedelijk ook Martinus. Hij sneuvelt op 12 mei 1940 in Wieldrecht op 26-jarige leeftijd, hoewel soms ook 13 of 14 mei als overlijdensdatum wordt genoemd. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.