C.W. van der Poel (bron: Oorlogsgravenstichting)

Christianus van de Poel

1908 - 1940

Christianus wordt geboren op 25 januari 1908 in Ravenstein. Hij is huisschilder van beroep en getrouwd met Gertruda van de Kamp, met wie hij een gezin sticht. Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk toeneemt, wordt Christianus als soldaat der infanterie onder de wapenen geroepen en gelegerd bij Heumen aan het Maas-Waalkanaal.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger binnen. Om de hefbrug bij Heumen echter onbeschadigd in handen te krijgen, wordt teruggevallen op een list. Een peloton van dertig Duitse soldaten hijst zich in burgertenue en laat zich als Duitse deserteurs door Nederlandse marechaussees, die de situatie niet verdacht vonden, over de brug leiden. Eenmaal aan de overkant wordt de brug weer opgehaald en verzamelt de groep zich rond kazemat 8.

Als enkele Nederlandse militairen op hen af komen om hen verder westwaarts te begeleiden, trekken de Duitsers plotseling geweren en granaten tevoorschijn en beginnen in het wilde weg te schieten. De Nederlandse militairen herstellen snel van hun verrassing en zetten de tegenaanval in. Er breekt een felle veldslag uit aan de westzijde van de brug. In het gevecht weten de Duitsers drie Nederlandse militairen krijgsgevangen te nemen: luitenant Van Loosbroek, vaandrig Jonker en Christianus.

De Nederlandse militairen proberen de brug met artillerievuur te vernietigen, maar het zware, gedateerde kanon richt vooral in de omgeving veel schade aan; de brug houdt stand, maar de Duitsers moeten dekking zoeken. Nadat het wachtlokaal met de drie krijgsgevangenen in brand is geschoten, worden ze overgebracht naar het gebouw van de Politietroepen. Spoedig ontploffen ook hier Nederlandse mortiergranaten die naast enkele Duitse ook de drie Nederlanders treffen. De luitenant en de vaandrig raken zwaargewond; vaandrig Jonker zou later aan zijn verwondingen bezwijken. Christianus wordt op slag gedood. Hij is 32 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op Militair ereveld Grebbeberg.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

moos raaijmakers zei op 2 januari 2018

Eenheid: 3-I-26 R.I.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.