C.J.F. Wortel (bron: Regionaal Archief Tilburg)

Cor Wortel

1921 - 1944

Cor wordt geboren op 23 december 1921 in Tilburg als zoon van aannemer Gerardus Wortel en Wilhelmina de Rooij. Hij studeert architectuur in Tilburg en is tijdens de Duitse bezetting actief in het gewapende verzet. Zo helpt hij als lid van de pilotenhulplijn neergeschoten geallieerde piloten de Belgische grens te bereiken en sluit hij zich aan bij een gewapende verzetsgroep die zich schuilhoudt in de bossen bij Oisterwijk. Daar is Cor betrokken bij grootschalige sabotageacties, zoals het doorsnijden van telefoonkabels, het opblazen van een brug bij Spoordonk en het laten ontsporen van een Duitse munitietrein ter hoogte van Nemerlaer bij Haaren.

Op 8 september 1944 wordt Cor aan de Oisterwijkse Vennelaan staande gehouden door een Duitse patrouille voor een persoonsbewijzencontrole. Cor trekt daarop in paniek zijn revolver en opent het vuur, maar het wapen ketst. Hij wordt ogenblikkelijk overmeesterd en zonder proces gefusilleerd. Cor is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Tilburg op de rooms-katholieke begraafplaats Korvel. In de Verzetsheldenbuurt van Tilburg is een straat naar Cor vernoemd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.