William Wories (bron: Stichting 18 September)

William Wories

1911 - 1940

William wordt geboren op 1 augustus 1911 in Haarlem als zoon van Barend Wories en Geertruida Bink en woont in Eindhoven.

Als in de loop van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt William onder de wapenen geroepen en ingedeeld bij de stafcompagnie van II-10 Regiment Infanterie, gelegerd in Ede. Begin mei 1940 wordt William, met de rang van sergeant, ingezet bij de verdediging van de Grebbelinie van Veenendaal tot de spoorlijn Utrecht-Arnhem.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en stort de landsverdediging binnen een paar dagen in. Langs de Grebbelinie wordt dan nog fel verzet geboden. Op 11 mei herstelt William onder aanhoudend vijandelijk vuur de telefoonverbindingen tussen Veenendaal en Leersum. Vermoedelijk is hij daarbij zwaargewond geraakt en afgevoerd naar Leersum. Op 14 mei 1940 overlijdt William daar op 28-jarige leeftijd. Hij vindt er zijn laatste rustplaats op de oude gemeentelijke begraafplaats.

Voor zijn betoonde moed bij de gevaarlijke operatie is William postuum geëerd met het Bronzen Kruis.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.