Cornelis Korteweg

1915 - 1943

Cornelis wordt geboren op 6 mei 1915 in Breda als zoon van Adriaan Korteweg en Elsje van der Linden. Hij vertrekt naar Nederlands-Indië, waar hij als rubberplanter werkzaam is in West-Java, in de omgeving van Bandoeng.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Cornelis meldt zich tegen deze achtergrond voor militaire dienst bij het KNIL en wordt als soldaat ingedeeld bij de infanterie in Tjimahi om bij te dragen aan de verdediging van de kolonie.

Na een veldtocht van drie maanden heeft de Japanse strijdmacht de belangrijkste, strategische punten in de archipel bezet en dwingt het KNIL op 8 maart 1942 in Bandoeng tot de overgave. Diezelfde dag wordt Cornelis in de garnizoensstad Tjimahi krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar de kampen. Samen met duizenden andere Nederlandse militairen wordt hij later naar het vasteland van Zuidoost-Azië gedeporteerd waar hij als dwangarbeider wordt ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn. Daar komt hij uiteindelijk terecht in het Thaise kamp Tamarkan, op 55 kilometer van het oostelijke eindpunt van de lijn in Non Pladuk.

Tot mei 1943 fungeert Tamarkan als werkkamp, daarna wordt het een hospitaalkamp waar zieke krijgsgevangenen uit andere kampen binnen worden gebracht. Hoewel de voedselvoorziening en medische zorg in Tamakan vergeleken met de andere kampen redelijk is, kent het kamp een hoog sterftecijfer door ziekte-uitbraken. Gemiddeld overlijden er zes personen per dag in het kamp aan dysenterie. Cornelis overlijdt in het kamp op 8 juli 1943. Mogelijk is hij als ernstig zieke van een ander kamp overgebracht en kort na aankomst overleden. Hij is 28 jaar geworden en rust op de oorlogsbegraafplaats van Kanchanaburi in Thailand.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.