H. Korsten (bron: Oorlogsgravenstichting)

Henk Korsten

1928 - 1949

Henk wordt geboren op 31 augustus 1928 in Wijbosch. In de zomer van 1948 komt hij op voor de dienstplicht bij de Koninklijke Landmacht in ’s-Hertogenbosch en wordt als soldaat ingedeeld bij 6 Bataljon Regiment Stoottroepen. Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Henk voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Op 4 augustus 1948 vertrekt hij aan boord van de Sibajak naar de Oost, waar hij na een zeereis van een maand aan land gaat in Cheribon op Java. In Indië wordt zijn eenheid tactisch ingezet als het 401 Bataljon Infanterie.

Eenmaal in Cheribon wordt Henk na een voortgezette tropenopleiding ingezet voor wachtdiensten. Zijn eenheid neemt niet actief deel aan de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949, maar de patrouillegang wordt wel verder opgevoerd om te voorkomen dat revolutionaire soldaten de beveiligde zones infiltreren. Ook in de maanden daarna hebben de posten en konvooiwegen onder de hoede van het bataljon te maken met aanvallen en hinderlagen.

Nadat op 15 augustus een vuurpauze wordt afgekondigd, keert de rust in het bataljonsvak terug, afgezien van aanhoudende gevechten met Daroel Islam.

Op 9 oktober 1949 rijdt Henk als chauffeur samen met soldaten Jan Willem de Waal uit Zoelen en Johannes Scholten uit Didam in een Dodge Power Wagon van Cheribon naar Djalaksana. Inmiddels staat Henk bij zijn kameraden bekend als ‘de bink’, omdat hem niets zou overkomen. Soldaat Jan Brouwer drukt hen vlak voor vertrek toch op het hart hun wapens bij de hand te houden, maar Henk vindt het voldoende dat ze achterin de carrier liggen.

Onderweg rijdt Henk echter in een hinderlaag. De wagen wordt onder vuur genomen en in het gevecht raken alle soldaten gewond. Ze worden meegenomen naar een kamp van de revolutionairen, waar ze ondanks de eerder overeengekomen wapenstilstand worden vermoord. Henk is 21 jaar geworden.

Zodra de Nederlandse troepen het achtergelaten voertuig met doorgeschoten voorruit en bloedplassen op de zittingen en de carrosserie aantreffen, worden patrouilles uitgezonden om hen te vinden. Spoedig wordt het revolutionaire hoofdkamp gevonden en worden de daar aangetroffen strijders gevangengenomen. Amper drie uur later arriveren Amerikanen van de United Nations Commission Indonesia (UNCI) en eisen de vrijlating van de revolutionaire soldaten. Dat wordt pas ingewilligd als de vermisten worden teruggevonden, wat geen resultaat oplevert. De revolutionairen worden vrijgelaten. Een dag later worden alsnog de verminkte lichamen van Henk en Jan de Waal teruggevonden, enkele dagen later gevolgd door dat van Johannes Scholten. Alle drie vinden zij hun laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Pandu te Bandung.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.