J.J.E. van der Korput (bron: Regionaal Archief Tilburg)

Jan van der Korput

1918 - 1940

Jan wordt geboren op 27 januari 1918 in Tilburg. Nadat hij bij de fraters naar school is gegaan, gaat hij in Tilburg als etaleur werken. Als in augustus 1939 vanwege de toenemende oorlogsdreiging over wordt gegaan tot algehele mobilisatie, komt Jan als dienstplichtige op bij de Koninklijke Landmacht, waar hij begin april 1940 wordt bevorderd tot sergeant bij de mitrailleurcompagnie van het III-2 Regiment Wielrijders.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en stort de landsverdediging in een paar dagen tijd volledig in. Jan wordt afgemarcheerd naar Dordrecht voor de verdediging van de residentie.

Op 11 mei rijdt zijn sectie daar in volle vaart de Weeskinderendijk op, recht op de Duitse positie rond de brugoprit af. In het frontale spervuur waarmee ze worden ontvangen, komen zes Nederlandse militairen om het leven. Ook Jan raakt bij de aanval dodelijk gewond. Soldaat Wackerzappe, zelf gewond geraakt, blijft bij Jan om hem in zijn laatste ogenblikken te verzorgen en brengt zich daarna pas in veiligheid. Jan overlijdt ter plaatse op 22-jarige leeftijd. Hij wordt thuis in Tilburg begraven, op de rooms-katholieke begraafplaats Het Heike. Postuum wordt hem het Oorlogsherinneringskruis met Gesp verleend voor bijzondere krijgsverrichtingen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 5 februari 2018

Van Jan van der Korput is inmiddels een foto geplaatst en zijn de gegevens aangepast.

Stichting Fort… zei op 14 februari 2018

De dienstplichtig sergeant Johannes Josephus Elisabeth van der Korput werd op 31 maart 1938 ingelijfd als gewoon dienstplichtige van de lichting 1938 bij het Regiment Wielrijders en in opleiding genomen tot onderofficier. Bij de reorganisatie daarvan op 1 maart 1939 werd hij ingedeeldt bij het 1e Regiment Wielrijders. Op 29 augustus 1938 werd hij gemobiliseerd en op 1 april 1940 benoemd tot sergeant bij de 8e Compagnie van het Depôt Wielrijders te Gouda. Vandaar vertrok hij naar het veldleger met als standplaats Goirle, waar hij werd ingedeeld bij de Mitrailleur-Compagnie (gemotoriseerd) van III-2RW. Hij was groepscommandant bij MC-III-2RW onder commando van de sectiecommandant, de Reserve-Vaandrig C.J.P. Blok.

Hij kwam om het leven in een Duitse hinderlaag bij het Sportfondsenbad te Dordrecht zoals elders omschreven. Hij werd begraven op de algemene begraafplaats te Dordrecht en op 20 oktober 1948 werd hij herbegraven op de R.K. Begraafplaats 'Het Heike' te Tilburg.

Posthuum werd aan hem het Oorlogsherdenkingskruis met de gesp voor bijzondere krijgsverrichtingen 'Nederland Mei 1940' verleend (Nr. P. 995 d.d. 22-3-1948)
Zijn naam wordt vermeld op het Gedenkmonument voor gesneuvelde Wielrijders op de Isabellakazerne te Vught.

Bron: L.P.J. Knoops. De Militaire Wielrijders. Het ontstaan en verdwijnen van twee roemruchte regimenten. Heeswijk, 1995. Blz. 90.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 15 februari 2018

Beste Stichting, hartelijk dank voor de aanvullende gegevens over Jan van der Korput. Ook dit nemen we mee voor in de eregalerij van 2019.

Jan van der Korput zei op 26 januari 2020

Hoi ik ben Jan van der Korput .
En Neef van Johannes Josephes elizabeth van der Korput gesneuveld 11-5-1940.
In 1943 ben ik geboren en ben trots zijn naam te mogen dragen .
Jammer dat ik hem nooit heb mogen keennen volgens de Famlie was het eenhele simpatieke man.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 27 januari 2020

Bedankt voor je reactie Jan. De naam Jan kan zo binnen jullie familie nog voortleven en wellicht zo ook een beetje van je Oom Jan.

Jan van der Korput zei op 8 april 2023

is niet mijn Oom maar mijn neef

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 11 april 2023

Bedankt voor deze correctie, Jan. Heel mooi dat je jouw neef hier herdenkt en dat jij zijn naam draagt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.