Susanna Korenhof-Pijpe

1911 - 1942

Susanna wordt geboren op 1 oktober 1911 in de gemeente De Werken en Sleeuwijk en woont in Utrecht, waar ze op 23 november 1932 is getrouwd met Warner Korenhof. Warner overlijdt twee jaar later en laat Susanna achter met een zoon, Petrus. Tijdens de Duitse bezetting is Susanna actief in het verzet, maar over haar precieze activiteiten is niets bekend. Ze wordt mogelijk ook vanwege haar achtergrond als Jehova’s Getuige gearresteerd en naar concentratiekamp Auschwitz (nu Oświęcim in Polen) gedeporteerd; het is verreweg het grootste en dodelijkste concentratiekamp dat door het naziregime is opgericht en wordt na de oorlog hét symbool van de Holocaust. 1,1 Miljoen mensen zouden er uiteindelijk worden omgebracht, waarvan verreweg de meeste joods zijn. Tot de vele tienduizenden andere slachtoffers behoren Polen, Russen, politieke tegenstanders van de nazi’s, homoseksuelen, Roma’s en Sinti’s en enkele honderden Jehova’s Getuigen. Een groot aantal van hen wordt in de gaskamers om het leven gebracht, maar velen duizenden anderen worden doodgeschoten, doodgeslagen, of worden het slachtoffer van mishandeling, ziekte, ondervoeding, uitputting, onderkoeling of medische experimenten.

Susanna wordt naar alle waarschijnlijkheid in augustus 1942 omgebracht. Om de werkelijke omstandigheden van haar dood te verhullen, is voor Susanna – net als voor duizenden andere slachtoffers – tuberculose of longontsteking als doodsoorzaak vastgelegd. Als overlijdensdatum is 31 augustus opgegeven. Ze is dan 30 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.