C.M. Oome (bron: Oorlogsgravenstichting)

Cornelis Oome

1918 - 1940

Cornelis wordt geboren op 10 augustus 1918 in Raamsdonk. Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk toeneemt, wordt Cornelis als dienstplichtig soldaat gemobiliseerd en ingedeeld bij de torpedisten van de depottroepen in Dordrecht.

In de vroege ochtend van 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische punten verderop in Holland in te nemen en de Nederlanders zo tot snelle overgave te dwingen. Een aantal parachutisten landt in Dordrecht, waar onder andere de spoorbrug wordt ingenomen.

Als onderdeel van de groep torpedisten onder luitenant Plasschaert van de depotstaf poot Cornelis de Duitsers op de spoorbrug onder vuur te nemen vanaf de havenkop. Het Duitse tegenvuur vanaf de brug en het terrein Dokhaven daaronder bijkt echter te hevig, waardoor de groep gedwongen is zich terug te trekken. Ze moeten de Wilgenboschlaan oversteken die echter zwaar onder vuur wordt genomen door de Duitsers. Een deel van de groep slaagt erin deze laan over te steken en met de mitrailleur dekkingsvuur te geven. De reservetrommels blijken dan nog bij de achterblijvers te liggen. Cornelis neemt het op zich om ondanks het Duitse vuur met de trommels de oversteek te wagen naar de mitrailleurschutter. Hij slaagt erin de trommels bij de schutter te bezorgen, maar onderweg heeft hij zware verwondingen opgelopen. Nadat hem eerste hulp is gegeven wordt hij afgevoerd naar het Diaconessenziekenhuis in Dordrecht.

De geboden hulp mag echter niet meer baten. Op 14 mei 1940 bezwijkt Cornelis aan zijn verwondingen. Hij is 21 jaar geworden en wordt voor zijn betoonde moed postuum onderscheiden met de Militaire Willemsorde 4e Klasse.

In zijn woonplaats Raamsdonk wordt zijn overlijdensakte opgesteld door gemeenteambtenaar Anton Brejaart, die op 23 augustus 1944 zou worden doodgeschoten door een Duitse officier.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 13 december 2017

Cornelis Oome was een soldaat van het Korps Pontonniers en Torpedisten van de Genie.

Bas van Loon zei op 2 januari 2018

Cornelis Marinus oome
Geboren 10-8-1918 te Raamsdonk.
Gewond geraakt door twee kogels aan zijn linker bovenbeen op 10-5-1940 tijdens een vuurgevecht te Dordrecht bij Wilgenbos.
Naderhand op 14-5-1940 overleden.
(5) Volgens het officiële rapport 'verbloedde' de torpedist aan zijn beenverwondingen. Het is daarom aannemelijk dat de slagader in het dijbeen was geraakt, aangezien de torpedist volgens rapporten vrijwel direct onder dokterszorg werd gesteld en een verbloeding door secundaire wonden daarmee minder aannemelijk is.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 3 januari 2018

Dag Bas, hartelijk dank voor de aanvullende opmerking over de overlijdensoorzaak van C.M. Oome. Ik heb het in ons bestand verwerkt.

Bas Loon van zei op 25 januari 2022

Ik heb bij de wikipedia pagina van Cornelis marinus Oome zijn foto en de foto van zijn militaire Willemsorde toegevoegd.

Bas Loon van zei op 26 januari 2022

Mijn vrouw is zijn achternichtje. Mijn schoonvader is zijn neefje en als zodanig naar hem vernoemd.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 26 januari 2022

Bedankt voor je reacties, Bas! Wat mooi dat je schoonvader naar Cornelis is vernoemd. Werd in de familie van je vrouw veel over hem verteld? En wat een mooie foto's op de Wikipedia pagina.

 

Bas Loon van zei op 23 oktober 2022

Hallo Lisette, daar werd wel eens iets over verteld, echter het meeste heb ikzelf onderzocht.
Ik heb de MWO 4e klasse en al zijn papieren in mijn collectie.
Als jullie meer informatie willen (voor zover ik die heb) kunnen jullie mij per mail contacteren. m.v.g.
Bas

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 27 oktober 2022

Dankjewel voor je reactie, Bas. Fijn dat je dit allemaal hebt uitgezocht en bedankt ook voor je aanbod. Ik ga het doorgeven aan één van mijn collega's!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.