Cornelis Rueb

1898 - 1942

Cornelis wordt geboren op 4 september 1898 in Vrijhoeve-Capelle en woont in Rotterdam, waar hij werkt als koopman. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief voor de linkse ondergrondse als verspreider van de communistische verzetskrant De Waarheid. Nederlandse communisten behoren tot de eerste en meest verbeten tegenstanders van het naziregime en hebben een cruciale rol gespeeld in het openlijke verzet tegen de jodenvervolging dat uitmondde in de Februaristaking van 1941.

Als meest categorische vijanden van de nazi’s worden de communisten door de Duitsers en hun Nederlandse collaborateurs agressief vervolgd. Op 25 juni 1941 wordt ook Cornelis wegens betrokkenheid bij de verzetsgroep gearresteerd en gedeporteerd naar Duitsland. Hij wordt binnengebracht in kamp Amersfoort, waar hij tot 19 november blijft. Dan volgt deportatie naar concentratiekamp Neuengamme. Daar wordt Cornelis onder erbarmelijke omstandigheden en ernstige mishandelingen gedwongen dwangarbeid te verrichten in de kleiputten en de baksteenfabriek. Voor het zeer zware werk schiet de voeding schromelijk tekort, waardoor de gevangenen snel verzwakken en ook risico lopen op ernstige ongelukken. Gebrek aan medische zorg, huisvesting en hygiëne maken van Neuengamme een dodenkamp.

Ook voor Cornelis worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Hij bezwijkt op 22 april 1942 in het hoofdkamp. Cornelis is 43 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld in Hamburg-Ohlsdorf.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.