Jacques Ruijgers

1915 - 1945

Jacques wordt geboren op 27 mei 1915 in Dieren. Als student woont hij in Tilburg waar hij ook lid is van het Studenten Corps Sint Olof. Als student staat Jacques bekend als een serieuze en toegewijde werker die medestudenten graag op weg helpt en door zijn heldere inzicht vaak gevraagd wordt als scheidsrechter tijdens disputen. Naast zijn studie is hij voorzitter van de Sociale Studie Club, lid van de sportclub en publiceert hij in verschillende studentenbladen, zoals Viking.

Jacques’ broer Geert heeft zich tijdens de oorlog aangesloten bij de Nederlandsche Unie, een politieke beweging die in de zomer van 1940 is opgericht om de bevolking een alternatief te bieden voor de NSB. Vermoedelijk heeft ook Jacques, wiens verzetsactiviteiten onduidelijk zijn, zich hierbij aangesloten, net als medestudent Wim van Kempen.

In de zomer van 1944 wordt Jacques gearresteerd en naar de gevangenis in Arnhem gebracht, waar hij de cel deelt met Wim. Drie weken later wordt Jacques naar kamp Vught doorgestuurd, om enkele dagen later naar Duitsland te worden gedeporteerd. Via het concentratiekamp Sachsenhausen bij Oranienburg wordt Jacques naar Bergen-Belsen getransporteerd.

Tegen het einde van de oorlog wordt dit kamp door de Duitsers gebruikt als ‘dumpplaats’ voor zieke gevangenen uit de andere kampen. Als gevolg van de mishandelingen, ondervoeding en extreem slechte en smerige omstandigheden kunnen besmettelijke ziekten snel om zich heen grijpen. In het voorjaar van 1945 maakt een uitbraak van vlektyfus vele duizenden doden.

Op 20 februari 1945 bezwijkt ook Jacques aan de geleden ontberingen in het kamp. Hij is 29 jaar geworden.

Zijn broer Geert zou zich na de oorlog als Tweede Kamerlid voor de PvdA inzetten voor Europese eenwording, vrede en veiligheid en voor ontwikkelingssamenswerking.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.