C.F. Schrauwen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Cornelis Schrauwen

1913 - 1940

Cornelis wordt geboren op 12 mei 1913 in Zundert. Als dienstplichtig soldaat komt hij op bij de Koninklijke Landmacht en wordt ingedeeld bij de infanterie.

Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt Cornelis onder de wapenen geroepen en gelegerd in kazemat S-37 aan het defensiekanaal bij Mill, als onderdeel van de landsverdediging aan de Peel-Raamstelling.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Omdat de kazemat van Cornelis net buiten de hoofdaanvalssector van de Duitsers ligt, blijft het die eerste oorlogsdag voor hem rustig. Op 11 mei breekt echter in de vroege ochtend een fel vuurgevecht uit. De Duitsers weten op korte afstand met schietgattreffers de gehele bemanning van de kazemat en in de loopgraaf ernaast uit te schakelen. Cornelis is een van de soldaten die dan om het leven komt. Hij is 26 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op Militair ereveld Grebbeberg te Rhenen.

Voor hun inzet en standvastigheid wordt Cornelis samen met de andere omgekomen militairen van de kazemat postuum het Bronzen Kruis toegekend.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.