C. van Vark (bron: Oorlogsgravenstichting)

Cornelis van Vark

1919 - 1940

Cornelis wordt geboren op 28 mei 1919 in Almkerk. Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk lijkt toe te nemen, wordt hij opgeroepen voor de dienstplicht, gemobiliseerd en ingedeeld bij de 4e divisie van de 16e mitrailleurcompagnie. Voor de gewondenverzorging van zijn eenheid treedt hij op als hospitaalsoldaat. Begin mei 1940 is hij gelegerd aan de Grebbelinie.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De landsverdediging stort binnen een paar dagen in, maar op verschillende plaatsen wordt nog weerstand geboden, zoals op de Grebbeberg, waar het komt tot een felle slag.

Op 12 mei probeert Cornelis in het donker de bataljonspost van II-8 Regiment Infanterie, gelegen achter Ouwehands Dierenpark, te bereiken. Een zenuwachtige soldaat van de wachtpost roept hem om het wachtwoord, maar Cornelis antwoordt niet direct, waarna de soldaat in paniek meteen het vuur opent. Cornelis overlijdt ter plekke op 20-jarige leeftijd, als slachtoffer van eigen vuur. Zijn lichaam wordt op 16 mei gevonden en vindt zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.