C.H. Venmans (bron: Oorlogsgravenstichting)

Cornelis Venmans

1909 - 1940

Cees wordt geboren op 7 september 1909 in Tilburg. Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk lijkt toe te nemen, wordt Cornelis opgeroepen om opleiding tot onderofficier te volgen. Hij rond zijn opleiding op 9 mei 1940 af en meldt zich diezelfde dag als sergeant bij zijn onderdeel, het 3-2 Grensbataljon, in het Limburgse Kessel.

De volgende dag valt het Duitse leger Nederland binnen. In de vroege ochtend komt het direct tot een gewelddadig treffen bij Kessel, waar de verdedigers in de kazematten langs de Maas lange tijd de Duitse aanvallen weten af te slaan. De kazematten en loopgraven worden wel door zwaar mortiergeschut onder vuur genomen. Samen met soldaat Johannes de Lang uit Utrecht komt Cees die eerste oorlogsdag, 10 mei 1940, om het leven nabij kazemat 104. Hij wordt doodgeschoten op het moment dat hij zijn handen niet omhoog krijgt om zich over te geven. Cees is 30 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Henny van dun zei op 5 april 2019

Cees venmans is mijn oom. Zijn grafsteen staat nog op het kerkhof bredaaseweg Tilburg

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 5 april 2019

Dag Henny, hartelijk dank voor uw reactie! Heeft u Cees nog gekend? Zijn er misschien nog herinneringen aan uw oom die u met ons wilt delen? Wij houden ons graag aanbevolen.

Kim Van de wouw zei op 19 juli 2021

Cees venmans is gestorven op de dag dat nederland werd bevrijd. Maar omdat hij zijn armen niet kon bewegen is hij doodgeschoten, dus niet in het begin van de oorlog! Het is de broer van mijn oma. Jammer dat de informatie niet goed is neergezet hier.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.