C.N. Bertens (bron: Regionaal Archief Tilburg)

Cornelius Bertens

1921 - 1946

Cornelius wordt geboren op 9 november 1921 in Tilburg. Als vrijwilliger meldt hij zich bij de Koninklijke Marine en dient als matroos op de Nederlandse vloot in Nederlands-Indië. Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld wordt hij daar ingezet om bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Voor de Koninklijke Marine betekent dit vooral het patrouilleren van de Indische wateren om te voorkomen dat agenten van de Indonesische revolutie propaganda en wapens verspreiden naar de afgelegen eilanden.

Uiteindelijk is het niet het oorlogsgeweld zelf dat Cornelius fataal wordt. In oktober 1946 wordt hij vanwege een hartkwaal opgenomen in het militair hospitaal in Batavia. De geboden hulp mag echter niet meer baten; Cornelius overlijdt op 24 oktober 1946 op 24-jarige leeftijd. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.