A.C. van Bers (bron: J.C.L. van Bers)

Antonius van Bers

1918 - 1941

Antonius wordt op 23 maart 1918 geboren in Steenbergen en woont in Halsteren. Tijdens de mobilisatie is hij leerling-vlieger bij de Militaire Luchtvaart in Haamstede of Vlissingen. Direct na de Duitse inval worden de vliegscholen met personeel en materieel geëvacueerd naar Caen in Normandië. Van daar worden ze met achterlating van het materieel op 31 mei 1940 naar Groot-Brittannië getransporteerd.

In afwachting van een vliegopleiding die in Groot-Brittannië, Canada of Zuid-Afrika moest worden voortgezet, wordt het plan geopperd door de leiding om een gedeelte van het aanwezige personeel op vrijwillige basis over te plaatsen naar Nederlands-Oost-Indië ter versterking van de Militaire Luchtvaart van het KNIL. Slechts een officier-instructeur en drie leerlingen melden zich, onder wie Antonius. In september 1940 vertrekken de vier per schip.

Antonius vervolgt zijn verdere vliegopleiding in Indië en vestigt zich in oktober 1941 in Madioen in Oost-Java. Hij behaalt de rang van sergeantvlieger, maar heeft buiten zijn training nauwelijks vliegervaring op kunnen doen. Tijdens de voormobilisatie van de Nederlandse strijdmacht in Indië in december 1941 wordt hij samen met sergeantvlieger W.J. Blans en vaandrig vliegerwaarnemer J. Brouwer ingedeeld bij patrouille IV-2-IV, onder leiding van 1e luitenant vliegerwaarnemer F.E. Broers. Vanwege de gelijke beginletters van hun achternamen, wordt bij het commando van de Militaire Luchtvaart al snel gesproken van de ‘B-patrouille’.

De patrouille vertrekt op 3 december 1941 met twee Lodestar- en vier Brewster-toestellen – bekend als de ‘vliegende doodskisten’ – via Malang naar Denpasar op Bali. De volgende ochtend vliegt de patrouille via Makassar en Kendari naar Laha op Ambon. Op het laatste traject komen de toestellen in een zwaar tropisch front terecht. Het lukt de toestellen niet om in het snel verslechterende weer formatie te houden en ze zetten daarom individueel de tocht naar Ambon voort. Een voor een komen de toestellen binnen, behalve de Brewster van Antonius. Zoektochten vanuit Ambon leveren niets meer op. Van Antonius, dan 23 jaar oud, wordt nooit meer iets vernomen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Leon van bers zei op 14 juni 2020

Dit was een neef van mijn opa uit Stampersgat. Cor van bers.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 15 juni 2020

Bedankt Leon, voor je reactie. Zou er binnen de familie misschien nog een foto van hem zijn? Dat lijkt ons erg mooi om bij dit monumentje voor hem de foto toe te voegen.

Leon van bers zei op 15 juni 2020

dag Mariët,

heb zelfs hele duidelijke foto's.. naar welk adres kan ik die sturen?

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 16 juni 2020

Wat mooi Leon, je mag ze sturen naar frank.van.doorn@bhic.nl. We plaatsen ze graag bij dit verhaal.

Heel veel dank !

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.