J.P.J.M. van Besouw (bron: Regionaal Archief Tilburg)

Johannes van Besouw

1888 - 1945

Johannes wordt geboren op 15 mei 1888 in Goirle en woont in Tilburg, waar hij werkt als agent in textielgarens. Op 21 juni 1944 wordt hij door de Sicherheitsdienst (SD) gearresteerd. Johannes zelf is niet aangesloten bij een illegale organisatie, maar wordt verdacht van betrokkenheid bij hulpverlening aan het verzet. Via de gevangenis in Haaren en kamp Vught wordt hij naar concentratiekamp Sachsenhausen gedeporteerd. In februari 1945 wordt hij overgebracht naar concentratiekamp Bergen-Belsen. Het kamp wordt bevrijd op 15 april 1945, maar in de daaropvolgende weken sterven nog eens 14.000 ex-gevangenen aan de gevolgen van de slechte behandeling, ondervoeding en uitdroging. Onder deze groep slachtoffers bevindt zich Johannes, voor wie 31 mei 1945 als overlijdensdatum is opgegeven. Hij is dan 56 jaar oud.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.