Arnold de Best

1916 - 1940

Arnold wordt geboren op 23 november 1916 in Roosendaal en Nispen en woont in Breda. Hij meldt zich voor militaire dienst en dient als torpedomaker voor de Koninklijke Marine aan boord van de onderzeeër Hr. Ms. O 22. Op 12 mei 1940 wordt de onderzeeër, die dan nog niet afgebouwd is, van Vlissingen geëvacueerd naar Portsmouth aan de Engelse zuidkust. Na de val van Frankrijk wordt Portsmouth niet langer beschouwd als een veilige haven en worden de Nederlandse onderzeeërs verplaatst naar Dundee aan de Schotse kust. Vandaaruit voert de O 22 in totaal vijf patrouilles uit voor de Noorse kust, maar weet geen enkele keer een vijandelijk schip tot zinken te brengen.

Op 5 november 1940 vertrekt de O 22 voor haar vijfde en laatste patrouille vanuit Dundee. De onderzeeër, met de dan 23-jarige Arnold en nog 45 andere bemanningsleden aan boord, is nooit meer teruggekeerd.

Op 13 augustus 1993 is het wrak door een Noors schip gevonden, ongeveer 40 zeemijl ten zuidwesten van de Noorse kust, op een diepte van 180 meter. Omdat het wrak geen zichtbare schade vertoont, is het mogelijk dat het schip is gezonken als gevolg van een technisch probleem.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.