C.H. van Beukering (bron: Oorlogsgravenstichting)

Cornelis van Beukering

1905 - 1945

Cornelis is op 7 februari 1905 geboren in Breda en woont in Badhoevedorp. Van beroep is hij radiotelegrafist bij de KLM. Eind december 1933 verwerft hij landelijke bekendheid als hij samen met Iwan Smirnoff, Piet Soer en J. Grosfeld met het Fokker F.XVIII-toestel De Pelikaan in recordtijd een vlucht uitvoert van Schiphol naar Batavia en terug. Hiervoor wordt Cornelis onderscheiden als Ridder van de Oranje-Nassau en met het ereburgerschap van de stad Amsterdam.

Tijdens de bezettingsjaren zet hij zich in voor het verzet, waarvoor hij uiteindelijk gearresteerd wordt. Vanwege zijn technische kennis wordt hij Rathenow, een buitenkamp van Sachsenhausen als dwangarbeider aan het werk gezet voor Arado Flugzeugwerke GmbH. Cornelis bezwijkt aan de slechte behandeling en zware omstandigheden in het kamp op 25 januari 1945. Hij is 39 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

R.A.van Beukering zei op 23 juni 2022

Zijn dagboek had ik al gezien in het museum op vliegveld Lelystad.Mijn vader had het vaak over ome Cees.Do the right thing,not the easy thing, the right thing!

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 23 juni 2022

Wat bijzonder dat er van hem een dagboek bewaard is gebleven. Hartelijk dank voor je reactie, R. A. van Beukering. Heel mooi dat je vader het vaak over je oom heeft gehad en dat zijn verzetsdaden niet vergeten worden.

R.A.van Beukering zei op 12 juli 2022

Mijn vader was gek op vliegtuigen, en ik ook.Mijn vader heeft waarschijnlijk nog een Arado (met straalmotoren) zien vliegen toen ze geëvacueerd waren vanuit Arnhem naar Zuidwolde(in het kippenhok).

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 12 juli 2022

Dankjewel voor de aanvulling, R.A. van Beukering. Heel bijzonder dat je vader waarschijnlijk zo'n vliegtuig heeft gezien. Zat hij in Zuidwolde ondergedoken in een kippenhok?

R.A. van Beukering zei op 12 juli 2022

Hi there, idd weg gejaagd uit Arnhem, naar de slag om Arnhem.A bridge 2 dat.Eerst naar usqert gelopen met een kinderwagen,en toen naar Zuidwolde bij Hoogeveen. Mvg. Roelof

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 13 juli 2022

Bedankt voor je reactie Roelof, wat zullen dat angstige momenten geweest zijn voor je vader en familie.

R.C. van Beukering zei op 11 maart 2023

Ik heb het dagboek nog niet gezien/gelezen. Is dit overigens digitaal/fysiek te verkrijgen? Wellicht uitgebracht in een specifieke oplage.
Ik reageer omdat ik geïnteresseerd ben ik stamboomonderzoek. De naam Van Beukering verraadt het al wellicht. Ook Amsterdam en Arnhem geven een relatie met mijn kant van de familie. Zelf heb ik onlangs een foto aangeschaft van de crew van 'de Pelikaan'. Dit vanuit mijn interesse.
Nou ja, misschien reageert mijn achternaamgenoot en/of weet iemand of het dagboek vertaald is en dus verkrijgbaar?
groetjes Richard

BHIC Hilde Jansma zei op 13 maart 2023

Richard, ik heb helaas niets over het dagboek kunnen vinden. Mogelijk weet het Aviodrome wel meer; je zou daar contact mee op kunnen nemen. (Het Aviodrome ligt in Lelystad, vandaar dat ik denk dat dat het museum is waar R.A. Beukering het dagboek tegen was gekomen.) https://www.aviodrome.nl/

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.