H.A. Witte-Verhagen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Diny Witte-Verhagen

1901 - 1944

Diny wordt geboren op 30 december 1901 in Harderwijk en woont met haar echtgenoot Job Witte in Breda. Vrijwel vanaf het begin van de Duitse bezetting helpen ze samen joodse vluchtelingen te verbergen. Ze zorgen voor levensmiddelen voor de onderduikers en werken samen met de ondergrondse om de joden de grens over te krijgen.

Diny wordt op 15 juni 1943 gearresteerd en vastgezet in kamp Vught. In de avond van 15 januari 1944 wordt ze samen met 73 andere vrouwelijke gevangenen opgesloten in een zeer kleine, krappe cel. Het is heet en zeer benauwd. Het condenswater dat op de muren is neergeslagen reageert met het cement waardoor de vrouwen die tegen de muren staan brandwonden oplopen. Er breekt paniek uit, maar de vrouwen kunnen geen kant op en worden de hele nacht in de cel gelaten. De volgende ochtend pas, 16 januari wordt de celdeur opengedaan. Hangend en liggend over elkaar heen worden de zwaar getraumatiseerde gevangenen de cel uit gesleurd.

Dan blijkt dat een aantal van hen het ‘bunkerdrama’ niet heeft overleefd. Diny is een van de tien vrouwen die in het gedrang zijn doodgedrukt of verstikt. Ze is 42 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

christel Nieuwkoop zei op 21 april 2018

Witte – Verhagen, Huiberdina Adriana
Geboren op 30 december 1901 te Harderwijk
Omgekomen op 16 januari 1944 in de bunker van Kamp Vught, 42 jaar

Huiberdina, Diny, woont tijdens de oorlog in Breda. Ze is getrouwd met Job Witte en samen verbergen zij vanaf mei 1940 joodse vluchtelingen. Ook helpen zij joden aan levensmiddelen en verlenen zij medewerking aan verzetsgroepen die joden de grens over smokkelen. Het devies van Huiberdina luidt gedurende de oorlog: “Recht overwint macht”.

Bunkerdrama
Huiberdina wordt op 15 juni 1943 door de Duitsers opgepakt en komt op 16 januari 1944 bij het bunkerdrama om het leven. Daarbij zijn op zaterdagavond om half zeven 74 vrouwen in een kleine cel opgesloten, er is geen frisse lucht, het is heet en er breekt paniek uit. Het condenswater dat van de muren afloopt veroorzaakt een reactie met het cement, waardoor de vrouwen brandwonden op lopen. De vrouwen kunnen slechts proberen te blijven staan. In de ochtend van 16 januari wordt de celdeur pas weer opengedaan. Tien vrouwen zijn dan overleden. Ze hangen en liggen over elkaar heen en worden de cel uit gesleurd, de gang op. Enkelen krijgen nog een injectie van de kamparts.

Heeft u meer gegevens en/of een foto? Laat het ons weten: uw informatie is welkom via info(at)nmkampvught.nl

Bronnen:
Job A. Witte. Toegevoegde waarde.
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 23 april 2018

Dag Christel, hartelijk dank voor de beschrijving!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.