Dirk Oegema

1908 - 1940

Dirk wordt geboren op 7 juni 1908 in het Friese Tzum in een Nederlands Hervormde familie. Met zijn vrouw Ruurdtje Helfrich woont hij in Eethen. Tot het uitbreken van de oorlog werkt hij in het naburige Genderen als directeur van de Coöperatieve Zuivelfabriek.

Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk toeneemt, wordt Dirk als dienstplichtig soldaat onder de wapenen geroepen en ingedeeld bij de stafcompagnie van het III-9 Regiment Infanterie. Met zijn onderdeel wordt hij begin mei 1940 ingezet voor de verdediging van het nog niet afgebouwde vliegveld Valkenburg tussen Wassenaar en Katwijk aan Zee.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met parachutisten strategische punten verderop in Holland in te nemen en de Nederlandse regering zo tot een snelle overgave te dwingen. Een van de doelen is vliegveld Valkenburg dat in de ochtend van 10 mei wordt aangevallen. Het was de Duitsers echter niet bekend dat het vliegveld nog niet afgebouwd was, met als gevolg dat de aanval uitloopt op een grote blunder. De grond is namelijk nog in het proces van bemaling en te zacht om als landingsbaan te dienen. De eerste transportvliegtuigen zijn daardoor hard afgeremd en kunnen niet op tijd van de baan komen, met als gevolg dat de achterop komende transportvliegtuigen op de eerste klappen. Noodgedwongen en met grote vertraging voor het verdere verloop van de aanval, moeten de verdere Duitse toestellen uitwijken naar het strand bij Scheveningen en Katwijk. De Nederlandse troepen weten het vliegveld dezelfde avond nog terug te veroveren.

De volgende dag rukt Dirk met zijn onderdeel op richting Wassenaarsche Slag om het gebied van Duitse militairen te zuiveren. Door heftig tegenvuur komt de opmars tot stilstand. Dirk raakt in het vuurgevecht zwaargewond en wordt afgevoerd naar de Ursulakliniek in Wassenaar. Door de geboden hulp blijft Dirk nog enkele maanden in leven, maar uiteindelijk mag het niet meer baten. Op 24 augustus 1940 bezwijkt hij aan de verwondingen die hij op 11 mei heeft opgelopen bij Wassenaarsche Slag. Dirk is 32 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in het Friese Warten.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.