Dirk Scheer (bron: Wiki Midden-Brabant. Licentie: CC BY-SA 3.0)

Dirk Scheer

1925 - 1949

Dirk wordt geboren op 16 februari 1925 in Goirle. In het najaar van 1947 meldt hij zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht in Assen, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij het 5-4 Regiment Infanterie.

Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Na een opleiding van anderhalve maand vertrekt hij met de Grote Beer naar de Oost, waar hij begin december 1947 aan land gaat in Balikpapan op Borneo.

Vandaaruit wordt Dirk met zijn compagnie overgebracht naar Bandjermasin, waar hij verschillende posten in de binnenlanden van het oosten van het enorme eiland inneemt; de noordelijk gestationeerde compagnieën van zijn bataljon liggen in Tarakan, 800 kilometer verderop. Het bataljon lost op Borneo vermoeide KNIL-veteranen af die sinds het begin van de Japanse inval in december 1941 in dienst zijn, drie jaar in de Japanse kampen hebben doorgebracht en vanaf augustus 1945 opnieuw zijn ingezet.

Vergeleken met Java en Sumatra is het in Oost-Borneo betrekkelijk rustig en de taak van de Nederlandse militairen hier bestaat hoofdzakelijk uit het kenbaar maken van het Nederlandse gezag voor de bevolking. Desondanks zijn de patrouilles zwaar door het vochtige, hete klimaat, het bergachtige binnenland en het modderige, moerasachtige terrein.

Ook tijdens de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 hebben de Nederlandse militairen de situatie onder controle; voor hen zouden de onrusten pas daarna aanbreken met de verschijning van een divisie van de Republikeinse Marine die ten noorden van Bandjermasin voor onrust zorgt.

Na afloop van de Actie komt Dirk op 18 februari 1949 om het leven. Als overlijdensplaats wordt Djambi op Sumatra genoemd; mogelijk is Dirk daar tijdens transport aan een eerdere verwonding bezweken, of is een verkeerde overlijdensplaats geïdentificeerd. Dirk is 24 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.