M.N. Scheepers (bron: Heemkundekring De Heerlijckheijd Nispen)

Marinus Scheepers

1926 - 1947

Marinus wordt geboren op 5 november 1926 in Nispen als zoon van Janus Scheepers en Mie Sebregts. Opgeroepen voor de dienstplicht meldt hij zich in het voorjaar van 1947 bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat ingedeeld bij 4-3 Regiment Infanterie. Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Eind maart 1947 vertrekt hij met de Sloterdijk naar de Oost, waar hij na een zeereis van een maand in Batavia aan land gaat.

Marinus’ bataljon wordt ondanks de korte opleiding en lichte bewapening als een regulier gevechtsbataljon ingezet. Tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 wordt hij op verschillende plaatsen in West-Java ingezet langs de demarcatielijn, waar veelvuldig vuurcontact is met strijders van het republikeinse leger. Tegen het einde van de Eerste Politionele Actie zijn de verschillende compagnieën bijeengebracht in Cheribon, waarna overplaatsing volgt naar Soemedang. Daar loopt Marinus patrouille door de omgeving om infiltraties te voorkomen.

Tijdens een van deze patrouilles kort na afloop van de Actie wordt Marijn dodelijk getroffen door vijandelijk vuur. Hij overlijdt op 11 augustus 1947 in Soemedang, op 20-jarige leeftijd. Bij datzelfde vuurgevecht sneuvelt ook soldaat Piet van Rooij uit Loon op Zand. Marinus vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.