Dirk van Breemen

1920 - 1940

Dirk wordt geboren op 24 april 1920 in Sprang als tweede van de drie kinderen van Nicolaas van Breemen en Helena van Heijst. Het gezin verhuist vier jaar na zijn geboorte naar Arnhem, waar hij opgroeit met een oudere zus en een jongere broer.

Wanneer in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt Dirk als dienstplichtig soldaat gemobiliseerd. Hij wordt ingedeeld bij het 3-III-8 Regiment Infanterie en ter verdediging van de Grebbelinie naar Rhenen gezonden. Daar neemt zijn onderdeel de voorposten ten oosten van de Grebbeberg in.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De landsverdediging stort binnen enkele dagen in, maar op verschillende plaatsen wordt nog fel verzet gepleegd. Zo ook op de Grebbeberg, waar Dirk op 11 mei 1940 sneuvelt. Hij is 20 jaar geworden en wordt zes dagen later samen met de eveneens omgekomen sergeantvlieger Antoon van Liempd gevonden in een Duitse veldverbandplaats in de Maria Hoeve aan de Wageningsestraatweg. Dirk vindt zijn laatste rustplaats op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.