A.H.M.J. Brejaart (bron: BN De Stem)

Anton Brejaart

1889 - 1944

Anton wordt geboren op 20 juli 1889 in Breda. Als hij zijn toekomstige vrouw Catharina Staps leert kennen, verhuist hij naar haar ouderlijke plaats Raamsdonksveer. Daar werkt hij als ambtenaar ter secretarie op het gemeentehuis.

Anton is een stille, teruggetrokken man, bovendien aan een kant slechthorend. Hij krijgt twee kinderen die allebei echter al op zeer jonge leeftijd komen te overlijden. Door dit leed raakt Anton nog verder in zichzelf gekeerd.

Tijdens de bezetting wordt in het gemeentehuis regelmatig op een passieve manier verzet gepleegd. Opdrachten van de bezetter worden zo beperkt mogelijk uitgevoerd en sommige ambtenaren houden zich verborgen door uit het raam te springen als de Duitse autoriteiten met nieuwe eisen langskomen.

Op 22 augustus 1944 laat waarnemend burgemeester De Jong de Duitsers schriftelijk weten geen arbeidskrachten aan te zullen wijzen voor de aanleg van verdedigingswerken bij Keizersveer. Een dag later komt de woedende Feldwebel (sergeantmajoor) Jozef Geesink verhaal halen op het gemeentehuis. In de hal treft hij Anton die juist de kamer van de secretarie uitloopt met papieren voor een huwelijksaangifte. Met veel lawaai eist de Duitser van hem te vernemen waar hij de burgemeester kan vinden. Anton loopt de Duitser zonder te reageren voorbij; hij hoort hem niet door zijn slechthorendheid, of probeert hem te negeren. Zonder verdere discussie pakt Jozef Anton bij de arm, draait hem om en schiet hem door het voorhoofd. Er wordt een ambulance gehaald, maar Geesink staat niet toe dat iemand hem ter plaatse helpt. Anton wordt met spoed naar het Sint-Theresiaziekenhuis afgevoerd, maar de geboden hulp mag niet meer baten. Hij overlijdt later die dag, 23 augustus, aan zijn verwonding. Anton is 55 jaar geworden en wordt begraven op de rooms-katholieke begraafplaats in Raamsdonksveer.

Tijdens zijn ambt stelt Anton zelf de overlijdensaktes op van de drie Raamsdonkse militairen die tijdens de meidagen van 1940 zijn gesneuveld: de soldaten A.N. Kanters, P.C. van Kuppenveld en C.M. Oome.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.