Frans Brejaart (bron: G. Martens)

Frans Brejaart

1917 - 1943

Frans wordt geboren op 2 februari 1917 in Breda als oudste van de tien kinderen van Henricus Brejaart en Johanna Vermeulen. Hij woont in Bergen op Zoom en dient na zijn schooltijd in de Koninklijke Landmacht, waar hij de rang van 2e luitenant behaalt. Op 6 mei 1940 treedt hij in Bergen op Zoom in het huwelijk met Petronella de Wit. Het huwelijk blijft kinderloos.

Over zijn diensttijd tijdens de meidagen van 1940 is niets bekend. Frans’ eenheid, het 3e Regiment Infanterie, heeft in elk geval gediend in Noord-Brabant, aan de Peel-Raamstelling en ziet actie tijdens de Slag bij Mill.

Tijdens de Duitse bezetting is Frans werkzaam als politie-inspecteur in Breda. Hij is dan actief voor het verzet als een van de organisatoren van de verzetsgroep Inlichtingendienst die in Noord-Brabant en Zeeland opereert. De groep verzamelt militaire inlichtingen voor de geallieerden en helpt Engelandvaarders de grens te bereiken en is in de zomer van 1942 in heel Nederland actief, waarbij Frans met name de activiteiten in West-Nederland coördineert. Op enig moment wordt hij, mogelijk na te zijn verraden, opgepakt en vastgezet in het ‘Oranjehotel’, de gevangenis in Scheveningen.

Na een proces wordt hij met twintig andere verzetsstrijders ter dood veroordeeld. Het vonnis wordt voltrokken op 20 juli 1943 in kamp Amersfoort. Frans is 26 jaar geworden. Voor zijn verdiensten is hij postuum onderscheiden met de Bronzen Leeuw.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

René Veldhuizen zei op 10 december 2017

Frans Brejaart is op 20 juli 1943 met nog 20 anderen gefusilleerd op de Leusderheide na doodvonnis bij het proces tegen de Inlichtendienst

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 12 december 2017

Dag René,
Dank voor de opmerking! Ook deze informatie gaan we meenemen.

Hartelijke groet,
Frank van Doorn, BHIC Projectenbureau

hans sprangers zei op 18 augustus 2022

Ben benieuwd of René Veldhuizen nog meer weet over Frans Brejaart. Werk met collega aan artikel over samenwerking tussen de Orde Diensten van Breda en Bergen op zoom
is het mogelijk om email adressen uit te wisselen?
vr. groet
Hans sprangers

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 19 augustus 2022

Beste Hans, met jouw toestemming heb ik jouw mailadres aan René doorgestuurd. Hopelijk neemt hij snel contact met je op.

Verbunt Marije zei op 1 december 2022

Neef van mijn vader zie ik hier ook de lijst staan, hij krijg met 6 anderen,
Een verzetsteen in Udenhout.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 2 december 2022

Wat mooi Marije, dat er een verzetssteen voor deze 7 personen komt in Udenhout. Weet je ook al wanneer deze steen wordt onthuld?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.