H.J.G. Hoeben (bron: Oorlogsgravenstichting)

dr. Hein Hoeben

1899 - 1942

Hein wordt geboren op 30 oktober 1899 in Teteringen. Hij doorloopt het gymnasium bij de kapucijner paters in Langeweg, maar wordt vanwege zijn gezondheid ongeschikt geacht voor het ascetische leven dat zij belijden. Hij wordt in plaats daarvan opgenomen in het noviciaat van de Paters van het Heilig Hart in Ginneken, waar hij filosofie studeert totdat ziekte ook daar een voortijdig einde aanmaakt. In de daarna volgende jaren wordt hij auteur voor verschillende katholieke dagbladen en gaat in Duitsland studeren. Daar raakt hij betrokken bij het strijdbare katholicisme dat het communisme en het opkomende nationaalsocialisme wil bestrijden door de arbeiders een volwaardig cultureel en sociaal alternatief te bieden.

Na enige tijd als letterkundig medewerker voor de Kölnische Volkszeitung te hebben gewerkt, richt hij in 1927 het persbureau Roomsche Wereldpost in Breda op. Vanaf 1928 neemt Hein een voortrekkersrol binnen een internationaal samenwerkingsverband van katholieke agentschappen en gezaghebbende bladen en doopt zijn agentschap om tot de Katholieke Wereldpost. Dankzij de zeer goede contacten met buitenlandse zusterorganisaties wordt de Katholieke Wereldpost algauw het belangrijkste katholieke persbureau in Nederland en een internationaal centrum van katholieke nieuwsdiensten.

Na Hitlers machtsovername in 1933 worden alle katholieke instellingen die zich niet aan de nazi’s conformeren gesloten en de leden ervan vervolgd als politieke vijanden. Katholieke ballingen uit Duitsland, zoals de jezuïet Friedrich Muckermann, zetten hun strijd tegen het naziregime via de pers voort onder de vleugels van de Katholieke Wereldpost. Heins bureau wordt al snel de belangrijkste distributeur van katholiek nieuws uit nazi-Duitsland, met als gevolg dat de Duitse inlichtingendienst de Katholieke Wereldpost als een haard van anti-Duitse propaganda en spionage onder een religieuze dekmantel beschouwen en de organisatie op verschillende manieren proberen te hinderen.

Na de Duitse inval in mei 1940 en de bezetting van Breda wordt het kantoor van de Katholieke Wereldpost overvallen door een commando van de Reichssicherheitshauptamt (RSHA, de koepelorganisatie van alle Duitse inlichtingendiensten). Hein is direct na de inval met zijn vrouw en vijf kinderen naar Frankrijk gevlucht, maar eind juli 1940 keert hij terug naar Nederland, mogelijk omdat hij represailles wil voorkomen, of vanwege de ziekte van een van zijn kinderen. Kort na aankomst wordt Hein op 1 augustus aangehouden en samen met eerder gearresteerde medewerkers van de Katholieke Wereldpost vastgezet. Later wordt hij naar de Berlijnse gevangenis aan het Alexanderplatz overgebracht, waar hij nu en dan alleen door een Zweedse attaché mag worden bezocht. Totaal vereenzaamd en uitgeput overlijdt hij daar eind februari 1942 in zijn cel. Hein is 42 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.