Wilhelmus Hoeben

1902 - 1945

Wilhelmus wordt geboren op 16 februari 1902 in Nederweert en woont in Someren, waar hij werkt als ploegbaas. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet als lid van plaatselijke afdeling van de Landelijke Organisatie en de Landelijke Knokploegen. Op 17 juni 1944 wordt hij daarvoor in zijn woonplaats gearresteerd door de Sicherheitsdienst en vastgezet in kamp Vught en in het Huis van Bewaring in ’s-Hertogenbosch. Vanuit ’s-Hertogenbosch wordt Wilhelmus via kamp Amersfoort gedeporteerd naar Duitsland, waar hij op 14 oktober aankomt in concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. Vanuit Neuengamme wordt hij als dwangarbeider naar het buitenkamp Meppen-Versen bij de Nederlandse grens getransporteerd. De gevangenen werken hier onder erbarmelijke omstandigheden in de steenfabrieken, kleigaten en turfvelden. Door mishandeling, ondermaatse voeding en het ontbreken van medische zorg komen ruim 250 gevangenen van ziekte en uitputting om het leven. Bij het naderen van de geallieerde troepen (het kamp zou door de Polen worden bevrijd), worden de overlevenden geëvacueerd naar Neuengamme. Wilhelmus is een van de gevangenen die in het kamp is bezweken. Hij overlijdt op 6 februari 1945, op 42-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.