Wilhelmus Hoeben

1902 - 1945

Wilhelmus wordt geboren op 16 februari 1902 in Nederweert en woont in Someren, waar hij werkt als ploegbaas. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet als lid van plaatselijke afdeling van de Landelijke Organisatie en de Landelijke Knokploegen. Op 17 juni 1944 wordt hij daarvoor in zijn woonplaats gearresteerd door de Sicherheitsdienst en vastgezet in kamp Vught en in het Huis van Bewaring in ’s-Hertogenbosch. Vanuit ’s-Hertogenbosch wordt Wilhelmus via kamp Amersfoort gedeporteerd naar Duitsland, waar hij op 14 oktober aankomt in concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. Vanuit Neuengamme wordt hij als dwangarbeider naar het buitenkamp Meppen-Versen bij de Nederlandse grens getransporteerd. De gevangenen werken hier onder erbarmelijke omstandigheden in de steenfabrieken, kleigaten en turfvelden. Door mishandeling, ondermaatse voeding en het ontbreken van medische zorg komen ruim 250 gevangenen van ziekte en uitputting om het leven. Bij het naderen van de geallieerde troepen (het kamp zou door de Polen worden bevrijd), worden de overlevenden geëvacueerd naar Neuengamme. Wilhelmus is een van de gevangenen die in het kamp is bezweken. Hij overlijdt op 6 februari 1945, op 42-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Danielle Van Helmond zei op 6 maart 2024

Ik ben opzoek naar meer info over mijn opa Wilhelmus Hoeben uit Someren .
Hij is in meppen versen in massa graf gevonden.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 7 maart 2024

Beste Danielle, hartelijk dank voor je e-mail. Ik kan me goed voorstellen dat je meer wilt weten over je opa en zijn tragische lot in de oorlog. Je kunt dan het beste navraag doen bij het Nationaal Archief, aangezien hij in het verzet heeft gezeten en als dwangarbeider tewerk is gesteld. Ook bij het NIOD is waarschijnlijk informatie aanwezig over zijn verblijf in Kamp Vught, Kamp Amersfoort en de deportatie. Hieronder zal ik enkele links weergeven, waarmee je je onderzoek op kunt starten. Je kunt zijn persoonsdossier aanvragen bij de Oorlogsgravenstichting: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/index/nt00446/6072cb4a-a136-11e8-828a-00505693001d?searchTerm=Hoeben Informatieblad over het verzet in Nederland: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/zoekhulpen/tweede-wereldoorlog-verzet-in-nederland Informatieblad over dwangarbeid: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/zoekhulpen/arbeidsinzet-1940-1945 Informatie over kamparchieven bij het NIOD: https://www.niod.nl/nl/veelgestelde-vragen/heeft-het-niod-informatie-over-nazikampen-en-gevangenissen Veel succes met je zoektocht!

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 7 maart 2024

Excuses voor de slechte opmaak (dit kan ik helaas niet veranderen), maar ik hoop dat je de links toch kunt gebruiken. Veel succes met je onderzoek, Danielle!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.