drs. Wilhelmus de Does

1907 - 1943

Wilhelmus wordt geboren op 6 september 1907 in Fijnaart en woont in Batavia. Als infanteriesoldaat dient hij bij het KNIL en wordt ingezet voor de verdediging van Nederlands-Indië tegen de Japanse inval. Na de capitulatie van het KNIL op 8 maart 1942 wordt hij in krijgsgevangenschap afgevoerd naar het vasteland van Zuidoost-Azië. Daar wordt hij als dwangarbeider ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn. Wilhelmus belandt in het Thaise werkkamp Kuie, 190 kilometer vanaf het Thaise beginpunt van de lijn in Non Pladuk en dertig kilometer ten noorden van de beruchte Hellfire Pass. Daar bezwijkt hij aan de gevolgen van de slechte levensomstandigheden, ziekte en het zware werk op 17 augustus 1943. Wilhelmus is 35 jaar oud geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.