A.J. van der Doelen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Toon van der Doelen

1905 - 1940

Toon wordt geboren op 14 maart 1905 in Berlicum. Na de lagere school bezoekt hij de lagere landbouwschool om boer te kunnen worden, net als zijn ouders die een klein gemengd agrarisch bedrijf hebben. Hij sluit zich aan bij de Jongeren Boerenstand en de Vrijwillige Landstorm. In 1925 vervult Toon zijn dienstplicht en maar gaat in de daaropvolgende jaren voor telkens een paar maanden op herhaling. In 1935 begint hij zijn eigen boerderij en trouwt met Hanneke Danen; in het huwelijk worden twee zoons geboren.

Wegens het snel verslechterde internationale klimaat kondigt de Nederlandse regering eind augustus 1939 de mobilisatie af. Toon wordt opnieuw onder de wapenen geroepen en als soldaat-ordonnans van het Regiment Infanterie Jagers ingekwartierd in Puiflijk (Gelderland). Tussendoor keert hij tijdens verlof terug naar zijn gezin. Als de oorlogsdreiging na de Duitse inval van het tot dan toe neutrale Noorwegen steeds nader dreigt te komen, slaat de eerst nog redelijk ontspannen stemming onder de militairen om in toenemende bezorgdheid. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Toons eenheid trekt aanvankelijk terug via Tiel naar Maurik. Vroeg in de nacht van 12 mei krijgen ze het bevel af te marcheren naar Amerongen, waar ze in de ochtend aankomen. Dan volgt de laatste etappe naar de Grebbeberg die dan nog standhoudt.

In de middag van 13 mei wordt Toon tijdens een verkenning met sergeant T. Vos dodelijk getroffen, nadat ze de beschutting van hun stelling bij de Levendaalseweg in Rhenen hadden verlaten. Hij overlijdt ter plekke, op 35-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.