Eef Freriks (inzending E. Pompe)

Eef Freriks

1889 - 1945

Eef wordt geboren op 23 november 1889 in het Gelderse Elst en woont in Breda, waar hij werkt als monteur in telegrafie. Tijdens de Duitse bezettingsjaren is hij actief in het verzet, maar over zijn precieze handelingen is niets bekend. Hij wordt uiteindelijk gearresteerd en naar de Duitse kampen afgevoerd. Hij komt terecht in Langenstein-Zwieberge, een buitenkamp van Buchenwald. Gevangenen die zijn veroordeeld tot Vernichtung durch Arbeit (‘vernietiging door arbeid’) worden hier ondergebracht. Even verderop moeten zij als dwangarbeider in de Thekenberge bij Halberstadt tunnels graven voor de Duitse industrie. Als de geallieerde bombardementen op Duitse steden en industriegebieden in hevigheid en aantal toenemen, worden fabrieken en munitiedepots naar onderaardse stelsels verplaatst. Deze worden door de kampgevangenen onder erbarmelijke omstandigheden uitgegraven, met immense aantallen doden tot gevolg. Ook de omstandigheden in het kamp Langenstein-Zwieberge zelf zijn door overbevolking, ondervoeding, ziekte en verwaarlozing zeer slecht.

Het kamp heeft slecht een jaar bestaan, van april 1944 tot april 1945, maar in dat ene jaar komen al duizenden gevangenen om het leven. Eef is een van hen. Hij bezwijkt op 22 maart 1945, op 55-jarige leeftijd aan de geleden ontberingen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.