Theo Frenaij

1910 - 1940

Theo wordt geboren op 8 maart 1910 in Roosendaal als zoon van Emile Frenaij en Bernardina Hoogreef. Op enig moment verhuist hij naar Amsterdam, waar hij wordt ingeschreven in het militieregister.

Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt Theo als dienstplichtig soldaat opgeroepen bij de Koninklijke Landmacht en ingedeeld bij het 1-I-29 Regiment Infanterie. Begin mei 1940 heeft deze compagnie Haren bij Oss als standplaats, tussen de Peel-Raamstelling en de Grebbelinie in.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger binnen. In de ochtend krijgt de compagnie bevel af te marcheren naar Megen om zich bij de rest van het bataljon te voegen. Vervolgens marcheert Theo door Oijen en Alfen naar Dreumel bij Tiel, waar ze in de avond aankomen. ’s Nachts om twee uur, 11 mei, vertrekken de troepen weer om de Betuwe over te steken en ingekwartiert te worden in Wijk bij Duurstede.

De volgende dag, ’s middags 12 mei, wordt groot alarm geslagen. Theo wordt met zijn eenheid opnieuw op mars gezet, ditmaal richting Amerongen en vervolgens door naar Achterberg bij Rhenen, om daar de verdediging op de Grebbeberg te ondersteunen.

Als ze daar in de nacht van 13 mei aankomen, krijgen Theo en zijn kameraden slechts een bevel: de doorgebroken Duitsers terugslaan. De hele middag wordt standgehouden en aanhoudend artillerievuur uitgewisseld. Rond vier uur in de middag trekt de compagnie zich terug naar Rhenen en verliest daarbij het onderlinge verband.

Ergens in de loop van de terugtocht is Theo gesneuveld. Hij is 30 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.