E. Marcolina (bron: Stadsarchief 's-Hertogenbosch)

Enrico Marcolina

1922 - 1944

Enrico wordt geboren op 24 mei 1922 in ’s-Hertogenbosch. Zijn moeder komt uit de stad, maar zijn vader is Italiaans en daardoor heeft ook Enrico de Italiaanse nationaliteit. De familie woont in de Hinthamerstraat als overburen van de familie Kerssens, wiens zoon Piet een goede bekende is van Enrico en die tijdens de Duitse bezetting actief wordt in het verzet.

Ook Enrico zet zich tijdens de Duitse bezetting in voor het verzet, maar uit veiligheidsoverwegingen brengt hij zijn familie daar niet van op de hoogte. Bij de bevrijding van de stad eind oktober 1944 wordt Enrico echter door zijn verzetskameraden opgehaald om de Engelse troepen de weg te wijzen. Hij krijgt ook een Engelse jas mee.

Later die dag bevinden Enrico en Piet zich bij de Wilhelminabrug, waar Piet een gewonde Britse soldaat probeert te helpen. Met een vlag van het Rode Kruis gaat hij naar hem toe, maar wordt dan door een Duitse sluipschutter neergeschoten. Ook Enrico wordt dan dodelijk getroffen en overlijdt ter plaatse. Piet zou de dag erop aan zijn verwonding bezwijken. Enrico is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de begraafplaats in Orthen, in ’s-Hertogenbosch.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Len Janssens zei op 17 september 2019

helaas in Den Bosch veel te weinig aandacht voor deze dappere jongen.
hij verdient meer en beter. Lest we forget....

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 18 september 2019

@ Len Janssens. Maar uit uw reacties blijkt, dat hij toch nog niet helemaal vergeten is. Gelukkig!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.