J.C. Marcelissen (coll. J. den Boer)

Jan Marcelissen

1924 - 1944

Jan wordt geboren op 28 juli 1924 in Dongen en gaat na de lagere school aan de slag als leerlooier. Tijdens de Duitse bezetting wordt hij opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, wat voor hem aanleiding is om onder te duiken. Uiteindelijk wordt Jan gearresteerd en via kamp Amersfoort gedeporteerd naar Neuengamme bij Hamburg. Vandaaruit wordt hij doorgezonden naar het buitenkamp Husum-Schwesing in Sleeswijk-Holstein, waar hij als dwangarbeider wordt ingezet bij de aanleg van de Friesenwall. Deze geplande fortificatie langs de Duitse kust moet een eventuele geallieerde invasie vanaf de Noordzee afslaan. De gevangenen graven er metersdiepe tankgrachten in drassige velden, waar het vooral in het najaar ijzig koud is. De rantsoenen bestaan uit waterige soep, opgediend in een roestige bak en een stuk beschimmeld brood. Met drieën tegelijk slapen de gevangenen op smerige eenpersoonsbritsen. Behalve aan infecties en besmettelijk ziektes staan de gevangenen ook bloot aan de terreur van de kampbewakers. Veel gevangenen lijden aan onbehandelde open wonden en dysenterie. In de korte tijd dat het kamp heeft bestaan, zouden 300 van de 2500 gevangenen door mishandeling, ondervoeding en uitputting om het leven komen.

Ook voor Jan worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Hij bezwijkt in het kamp op 7 december 1944 op 20-jarige leeftijd. Het zware werk aan de verdedigingslinies dat hij en de andere gevangenen hebben moeten leveren, blijkt uiteindelijk zinloos. Als gevolg van de snelle geallieerde opmars door Duitsland is het concept van de Friesenwall achterhaald geraakt. De gevangenen die dan nog in Husum-Schwesing verblijven, worden op dodenmars terug naar Neuengamme gezet.

Jan vindt zijn laatste rustplaats op de Ostfriedhof in Husum.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jacqueline den Boer zei op 19 september 2019

Dit is de eerste keer dat ik hoor waar mijn oom begraven ligt, mijn moeder heeft me dat nooit kunnen vertellen, ze heeft altijd aangegeven dat ze dit niet wist. Wel wist ze altijd te vertellen dat hij te werk werd gesteld en nooit meer is terug gekomen.
Ik vindt het heel mooi dat dit op deze manier herdacht wordt.

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 20 september 2019

Het zal ook niet altijd meegevallen zijn om dergelijke gegevens te achterhalen, Jacqueline. Zo is internet niet alleen goed gebleken om te herdenken, maar ook om belangrijke gegevens te vinden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.