Ernst Pelgrom von Motz

1896 - 1945

Ernst wordt geboren op 25 juni 1896 op huize Enghuizen te Zevenaar, als zoon van de patriciër mr. Willem Pelgrom von Motz en Charlotte Stiernholm. Tot zijn huwelijk in 1935 met jonkvrouwe Adolphine van der Does de Willebois woont hij in Brussel, waar hij werkt als commercieel leider voor de N.V. Deli Maatschappij, een Nederlands-Indische onderneming in tabak. Daarna vestigt hij zich in Vught, de woonplaats van zijn echtgenote.

Tijdens de Duitse bezetting is Ernst actief voor de ondergrondse. Hoe zijn verzetswerk er precies uitziet is niet bekend, maar voor de Duitsers is het zwaar genoeg om hem na zijn arrestatie een tuchtstraf in Duitsland op te leggen. Hij wordt naar de gevangenis in Siegburg gebracht, waar hij de omstandigheden net als in de kampen erbarmelijk slecht zijn en sommige gevangenen bovendien tewerk worden gesteld in de wapenfabrieken.

Op 15 maart 1945 bezwijkt Ernst aan de gevolgen van mishandeling, ondervoeding en verwaarlozing in Siegburg. Hij is 48 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats thuis op de rooms-katholieke begraafplaats in Vught.

Acht dagen na zijn overlijden raakt Enghuizen in Zevenaar bij een bombardement zeer zwaar beschadigd. De ruïne van het kasteelachtige landhuis wordt in 1947 afgebroken.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.